Data actualizării:
Data publicării:

Cine este Oleksandr Sîrskîi, noul comandant-șef al armatei ucrainene

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
După mai multe rapoarte despre o ruptură în conducerea politică și militară a Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski l-a demis pe comandantul șef Valerii Zaluzhnyi, care a condus armata ucraineană încă dinainte de invazia la scară largă.

Zelenski l-a înlocuit pe Valeri Zalujnîi cu generalul Oleksandr Sîrskîi, care anterior a servit drept comandant al Forțelor Terestre ale Ucrainei și al Grupului Operațional și Strategic Khortytsia care luptă în estul țării, potrivit Kyiv Independent.

Când a anunțat decizia, Zelenski l-a numit pe Sîrskîi „cel mai experimentat comandant ucrainean” și a reamintit realizările care i-au fost atribuite — bătălia de la Kiev din primăvara anului 2022 și contraofensiva surpriză din regiunea Harkov din septembrie 2022.

Zelenski a confirmat recent că plănuiește o resetare la scară largă în conducerea țării, nu doar în cea militară, și a spus că Ucraina are nevoie de „energie proaspătă”.

Sîrskîi este de așteptat să prezinte o nouă echipă de conducere a Forțelor Armate în zilele următoare.

Cine este Oleksandr Sîrskîi

Syrskyi s-a născut în 1965 într-un mic sat din regiunea Vladimir din Rusia. În anii 1980, a studiat la Școala superioară de comandă a armelor combinate din Moscova.

Sîrskîi și-a continuat educația militară în Ucraina independentă, a absolvit cu onoruri și a început să urce pe scara carierei militare.

În 2013, ultimul an pașnic din Ucraina, Sîrskîi era general major și șef adjunct al centrului principal de comandă al forțelor armate.

El a fost responsabil pentru cooperarea militară a Ucrainei cu NATO și a participat la discuțiile privind apropierea armatei ucrainene de standardele alianței.

Când Rusia a invadat regiunea Donbas, în 2014, Sîrskîi a fost numit comandant adjunct al operațiunii defensive a Ucrainei, cunoscută sub numele de Operațiunea Antiteroristă (ATO). Trei ani mai târziu, Sîrskîi a preluat comanda ATO.

În primii ani ai invaziei Rusiei în estul Ucrainei, Sîrskîi a jucat un rol cheie în luptele pentru orașele Debaltseve, Vuhlehirsk și satele Ridkodub și Lohvinove din regiunea Donețk. El a coordonat în 2015 retragerea trupelor ucrainene din Debaltseve, aproape încercuită, pentru care a primit Ordinul lui Bohdan Hmelnytsky, un premiu militar ucrainean.

În august 2019, Sîrskîi a devenit șeful Forțelor Terestre ale Ucrainei, păstrând postul atunci când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei.

Rolul lui Sîrskîi în războiul total

În primăvara anului 2022, Sîrskîi a fost responsabil pentru apărarea Kievului. Se pare că Rusia a plănuit să captureze Kievul „în trei zile”, dar s-a retras după ce a suferit pierderi grele în bătălia care a durat peste o lună.

Pentru a asigura apărarea Kievului, Sîrskîi a ordonat tuturor centrelor de pregătire militară să creeze batalioane speciale temporare și să livreze capitalei sisteme de artilerie utilizate în mod normal pentru antrenament, după cum a spus apoi pentru Washington Post.

„Sîrskîi a împărțit orașul și regiunea înconjurătoare în sectoare și a desemnat generali din centrele de educație militară pentru a conduce fiecare zonă, creând un lanț de comandă clar la care ar răspunde toate unitățile militare ucrainene și serviciile de securitate”, a scris Washington Post.

Sîrskîi a comandat, de asemenea, contraofensiva Ucrainei în regiunea Harkov în toamna anului 2022, care a reușit să elibereze Izium, Balakliia, Kupiansk și alte orașe capturate de Rusia la începutul invaziei pe scară largă.

Pe atunci, Rusia se pregătea să respingă atacurile ucrainene din regiunea Herson ocupată și și-a redistribuit o parte din forțele sale acolo, permițând ucrainenilor să lanseze o contraofensivă rapidă și de succes în regiunea Harkiv.

„Rezultatele au fost izbitoare. În prima zi, am înaintat 18 kilometri lângă Balakliia. Accentul principal a fost pe avansarea rapidă”, a spus Sîrskîi într-un interviu în februarie 2023.

Sîrskîi a comandat grupul de trupe estic în 2023, care a luptat în cele mai fierbinți zone ale frontului, inclusiv în bătălia de la Bakhmut din regiunea Donețk.

După 10 luni de lupte intense și pierderi semnificative de ambele părți, Rusia a ocupat Bakhmut în mai 2023. Ucraina a lansat curând o operațiune de contraofensivă făcând mici progrese pe flancurile nordice și sudice, dar până acum nu a reușit să elibereze orașul.

Din toamna anului 2023, gruparea Khortytsia aflată sub comanda lui Sîrskîi luptă în apropiere de Kupiansk și Lyman în Oblastul Harkov, unde forțele ucrainene se află în apărare, confruntându-se cu atacuri intense ale Rusiei.

Reacții la numirea lui Sîrskîi

Demiterea comandantului-șef al Ucrainei, când țara intră în al treilea an al războiului cu Rusia, a stârnit o discuție aprinsă între ucraineni, întrebându-se ce va însemna schimbarea de cadre în evoluțiile de pe câmpul de luptă.

Ministrul Apărării Rustem Umerov a comentat numirea lui Sîrskîi, spunând că „este o mare onoare și o mare responsabilitate să conducă Forțele Armate ale Ucrainei!”

Mykhailo Podolyak, consilier al Oficiului Prezidențial, a spus că decizia lui Zelenski de a-l concedia pe Zalujnîi a fost justificată de „necesitatea revizuirii tacticii acțiunilor, care nu au asigurat pe deplin rezultatul adecvat anul trecut, pentru a preveni stagnarea pe prima linie, ceea ce afectează negativ sentimentul publicului și să găsească noi soluții funcționale și de înaltă tehnologie care să permită menținerea și dezvoltarea inițiativei.”

Ivan Stupak, observator militar și fost angajat al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), a declarat pentru Kyiv Independent că, potrivit surselor sale din domeniul aplicării legii, Zalujnîi l-a dorit pe Sîrskîi drept succesor.

„Un alt aspect pozitiv este faptul că el (Sîrskîi) nu este departe de armată... este acti... îi cunoaște pe aproape toți cei din armată”, a spus Stupak.

Cu toate acestea, unii soldați și voluntari ucraineni nu sunt mulțumiți de numirea lui Sîrskîi, referindu-se la el drept un „măcelar” căruia îi place „disciplina extrem de brutală”, potrivit lui Stupak.

„Un alt aspect negativ este faptul că politica, cel mai probabil, se va amesteca activ în afacerile militare tocmai prin Sîrskîi datorită loialității sale (față de Oficiul Prezidențial)”, a adăugat el.

Denys, un comandant în vârstă de 34 de ani al unei baterii de mortar din cadrul Batalionului 24 Separat de Asalt „Aidar”, a declarat pentru Kyiv Independent că nu este mulțumit că Sîrskîi a devenit noul comandant șef.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel