Cine este Naftali Bennett, noul premier al Israelului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Israel: Premierul Naftali Bennett se retrage din politică
Israel: Premierul Naftali Bennett se retrage din politică
Cine este mai exact succesorul lui Benjamin Netanyahu, Naftali Bennett?

Naftali Bennett, născut în 25 martie 1972, este un politician israelian născut și crescut în Haifa din părinți americani. Acesta a servit ca ministru al Diasporei între 2013 și 2019, dar și ca ministru al Educației între 2015 și 2019. Nu în ultimul rând, Bennett a fost ministru al Apărării între 2019 și 2020.

Bennett are calitatea de a reuși să acționeze într-o societate profund polarizată

Potrivit LA Times, bărbatul este cunoscut pentru faptul că se pliază perfect într-o societate extrem de polarizată așa cum este cea israeliană. Această calitate a sa s-a dovedit crucială pentru politician în momente în care Israelul este cel mai divizat din ultimii 73 de ani de istorie ai țării.

Ca șef al unui mic partid naționalist, Bennett a fost cândva militar de elită, dar și un antreprenor de start up care a făcut o avere din tehnologie. Bărbatul de 49 de ani este un premier atipic pentru Israel. Însă, o combinație între șansă, perseverență și oportunism politic l-au pus pe Bennett în situația de a-l înlocui pe fostul său prieten și chiar mentor, premierul Benjamin Netanyahu.

Guvernarea după o schimbare de putere definitorie pentru poporul israelian nu este ușoară. În plus, partidul său fiind unul mic, Bennet nu este nici măcar șeful „coaliției schimbării” formate din opt formațiuni politice.

Analistul H.D. Hartmann confirmă spusele presei internaționale

Pe Naftali Bennett nu îl aşteaptă zile uşoare. Naftali Bennett, fost protejat al lui Bibi Netanyahu, fost ministru în guvernul său, considerat de către dreapta tradiţionalistă şi dreapta fundamentalistă din Israel, precum şi de către religioşii fundamentalişti care formează alianța politică condusă de Bibi Netanyahu un trădător al acestora, a depus jurământul.

Va fi o perioadă grea, de tranziţie, într-un stat aflat sub ameninţări diverse şi permanente. Va fi vorba de o politică de excepţie din punctl de vedere al analiștilor şi probabil că, dacă va rezista în următorii doi ani - pentru că este prim-ministru pentru doi ani, urmând ca aliatul său principal, peste doi ani, să devină prim-ministru - probabil că se va intra în istoria Israelului cu o nouă formulă politică extrem de interesantă, prin care partidele mici care obţin între 3 şi 7 voturi în Knessett devin pioni principali ai stabilității oricărei coaliţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel