Cine este 'luptătorul lup' trimis de China ambasador în SUA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Cine este 'luptătorul lup' trimis de China ca ambasador în SUA
Cine este 'luptătorul lup' trimis de China ca ambasador în SUA
China a trimis la Washington un ambasador cunoscut pentru intransigenţa sa, Qin Gang, într-un moment în care relaţiile dintre primele două puteri mondiale sunt 'în impas', potrivit diplomaţiei chineze, notează AFP. 

Qin Gang, a cărui numire nu a fost confirmată din sursă oficială în pofida numeroaselor zvonuri, a sosit miercuri pe aeroportul JFK din New York, a anunţat ambasada Chinei la Washington, difuzând fotografii ale noului ambasador purtând o mască cu un steag roşu ieşit în evidenţă.

Qin Gang şi-a creat o reputaţie de 'luptător lup', această nouă rasă de diplomaţi chinezi cunoscuţi pentru tonul lor agresiv faţă de ţările occidentale.

Cu toate acestea, la sosirea sa, el a fost conciliant faţă de gazdele sale. 'Mă voi strădui să clădesc canale de comunicare şi de cooperare cu toate sectoarele din Statele Unite şi voi acţiona pentru a pune din nou pe drumul cel bun relaţia China-SUA', a promis el, conform afirmaţiilor raportate de ambasada sa.

Hong Kong, Taiwan, Xinjiang, drepturile omului, comerţ, tehnologii şi originile COVID-19: nu lipsesc subiectele de controversă dintre cele primele două puteri mondiale, iar preşedintele american, Joe Biden, nu a schimbat până în prezent politica de confruntare urmată de predecesorul său Donald Trump.

Luni, China a adresat un rechizitoriu în regulă împotriva politicii Washingtonului în cursul primei vizite în ţară a unui înalt responsabil al diplomaţiei americane din epoca Biden, Wendy Sherman. Relaţia bilaterală se află 'într-un impas', i s-a adresat interlocutorul ei chinez, acuzând americanii că văd China 'ca pe un duşman imaginar'. Noua administraţie americană nu a numit deocamdată un ambasador la Beijing, dar informaţii apărute în presă mizează pe numirea diplomatului de carieră Nicholas Burns, scrie Agerpres.

Amintim faptul că Mark Gitenstein a fost numit de Joe Biden ambasador al Statelor Unite ale Americii în Uniunea Europeană. Acesta a fost ambasador al SUA în România din 2009 până în 2012. 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat miercuri numirea lui Mark Gitenstein în calitate de viitor ambasador al SUA la Uniunea Europeană, pe care a făcut-o marţi preşedintele american Joe Biden, transmite EFE.

'Salut nominalizarea lui Mark Gitenstein făcută de @POTUS de a deveni reprezentantul SUA la UE. Avem de pus în practică o agendă transatlantică şi globală amplă. Avem nevoie de implicarea tuturor şi abia aştept să lucrez cu el, atunci când va fi confirmat' în funcţie, a scris Michel pe contul oficial Twitter.

Mark Gitenstein urmează să fie confirmat de Senat, unde democraţii deţin majoritatea. EFE aminteşte că Gitenstein a fost ambasador al SUA în România în timpul mandatului fostului preşedinte democrat Barack Obama şi, după cum a amintit marţi Casa Albă, în ultimii zece ani a lucrat la proiecte în Europa Centrală şi de Est.

Ca ambasador, Gitenstein s-a concentrat pe lupta împotriva corupţiei şi pe apărarea instituţiilor democratice, demersuri pe care le-a continuat şi în timpul activităţilor sale în cadrul unor organizaţii neguvernamentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel