Cine este Karen Bass - prima femeie primar a oraşului Los Angeles - Video
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 17 noi 2022, 07:54
WhatsApp
Cine este Karen Bass - prima femeie primar a oraşului Los Angeles - Video
Cine este Karen Bass - prima femeie primar a oraşului Los Angeles - Video
Karen Bass a fost aleasă miercuri primar al oraşului Los Angeles, potrivit presei americane, devenind prima femeie la conducerea celui de-al doilea cel mai mare oraş din Statele Unite, relatează AFP.

Democrată ferventă, Karen Bass a câştigat în faţa dezvoltatorului imobiliar şi fost membru al Partidului Republican, Rick Caruso, care a investit 100 de milioane de dolari din veniturile proprii în această cursă electorală.

După numărarea a trei sferturi din voturi, Karen Bass a înregistrat un avans de aproximativ 46.500 de voturi, potrivit unui bilanţ publicat miercuri. Un avans pe care presa locală l-a calificat drept 'insurmontabil'. Rezultatele finale vor fi anunţate pe 5 decembrie.

Video

Originară din Los Angeles, Karen Bass se bucură de o reputaţie solidă în oraşul ei natal. Ea a fost aleasă în parlamentul statului California, apoi în Camera Reprezentanţilor.

Karen Bass va conduce Los Angeles, oraș care se confruntă cu probleme, zeci de mii de oameni fără adăpost, dintre care unii cu probleme de sănătate mintală sau dependenţe

Karen Bass îi succede la conducerea metropolei americane lui Eric Garcetti, care a ocupat funcţia din 2013. La 69 de ani, Karen Bass va conduce un oraş care se confruntă cu probleme, zeci de mii de oameni fără adăpost, dintre care unii cu probleme de sănătate mintală sau dependenţe. Dar ea va conduce şi un oraş care se pregăteşte să găzduiască Jocurile Olimpice din 2028 şi care are o industrie culturală înfloritoare.

Karen Bass va fi prima femeie primar din Los Angeles, dar nu şi primul primar de culoare al oraşului. Tom Bradley, ales în 1973, a deţinut această funcţie timp de două decenii, scrie Agerpres.

VEZI ȘI - SUA: Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Biden îi felicită

Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, potrivit presei americane, ceea ce le dă puterea de a bloca politicile preşedintelui SUA Joe Biden până în 2024 şi duce la o scindare în Congresul american, relatează joi AFP. 

După eşecul din Senat, partidul conservator va avea însă doar o majoritate foarte restrânsă în camera inferioară, departe de 'valul uriaş' promis de Donald Trump, care şi-a anunţat totuşi marţi seara o nouă candidatură la Casa Albă.

'Americanii sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie, iar republicanii Camerei sunt pregătiţi să acţioneze', a spus liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, de acum favorit în cursa pentru conducerea acestei instituţii după ce actuala preşedintă Nancy Pelosi a pierdut majoritatea democrată.

Preşedintele democrat Joe Biden a salutat rezultatul obţinut de Kevin McCarthy, subliniind într-un comunicat că intenţionează 'să lucreze cu oricine - republicani sau democraţi - doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona'.

Canalele de televiziune NBC, CNN, Fox News şi CBS au estimat miercuri că republicanii vor avea cel puţin 218 de locuri în Camera Reprezentanţilor, majoritatea din cele 435. Dacă se vor confirma proiecţiile presei americane pentru toate locurile, rezultatul obţinut de Joe Biden ar fi totuşi cel mai bun al unui preşedinte american în mai bine de 20 de ani la alegerile intermediare, aceste alegeri fiind în mod tradiţional dificile pentru cei aflaţi la putere. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?