Data publicării:

Cine este Jana Nagyova, femeia care a dus la căderea premierului ceh

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Arhiva
WhatsApp

Supranumită "Țarina", Jana Nagyova, a fost una dintre persoanele cele mai apropiate ale premierului ceh, Petr Necas și care a stat în final la decizia demisiei oficialului ceh. Jana Nagyova avea o influență majoră aspupras premierului ceh și decidea în, multe chestiuni legate de funcționarea guvernului, scrie AFP. Relațiile dintre premier și secretară depășeu de multe ori cadrul sritct profesional.

"Forța sa era direct proporționala cu slăbiciunea lui Petr Necas", a scris săptămânalul Reflex despre situația acestei foste contabile în vârsta de 48 de ani, originară din Boemia Occidentală, și devenită șefa de cabinet a primului ministru, și el în vârstă de 48 de ani, scrie HotNews.

"Când nu a existat loc pentru ea într-o trăsură, care urma să-l transporte pe premier la inaugurarea unei mari expoziții agricole, toată lumea a trebuit să meargă pe jos", reamintește Reflex.

"Ceea ce o întristează cel mai mult de la arestarea sa este că poliția deține înregistrări ale conversațiilor sale telefonice și SMS-uri intime", afirma avocatul Janei Nagyova.

 Jana Nagyova a condus mai întâi cabinetului lui Necas la Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale. După numirea sa în postul de prim ministru, în vara lui 2010, îl urmează cu fidelitate la sediul guvernului

 Irezistibila ascensiune a Janei Nagyova ia sfârșit brutal în noaptea de miercuri spre joi: este arestată în cadrul unei operațiuni spectaculoase a poliției, sub acuzația de corupție și abuz de putere. Este bănuită în mod special că a utilizat serviciul de informații militare pentru a o fila ilegal pe sotia șefului său.

Potrivit politiei, ea exercita "presiuni asupra lui Petr Necas, cu obiectivul de a obține divorțul de soțial sa Radka". Șeful guvernului își anuntase oficial divortul cu 24 de ore înainte de arestarea șefei sale de cabinet.

De asemenea, Jana Nagyova este bănuită  că a acționat în culise pentru a obține demisia a trei deputați "rebeli" din ODS în schimbul unor poziții profitabile în administrația publică și că a avut contacte cu mai mulți oameni de afaceri suspectați de deturnare de fonduri. jana Nagyova riscă până la cinci ani de închisoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel