Cine este Christoph Daum, noul selecționer al naționalei de fotbal a României
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
La 7 iulie 2016, Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal a aprobat propunerea administrației FRF ca germanul Christoph Daum să fie noul selecționer al naționalei de fotbal a României.

Christoph Paul Daum s-a născut la 24 octombrie 1953 în orașul Oelsnitz, Germania. Și-a început cariera de jucător de fotbal în 1971, la echipa de tineret a clubului Hamborn 07. Un an mai târziu, s-a transferat la Eintracht Duisburg, iar din 1975 a jucat pentru 1. FC Koln, în liga destinată amatorilor.

A început să antreneze, din 1981, echipa de amatori din Koln la care jucase. În 1986, a fost promovat antrenor principal la echipa profesionistă a 1. FC Koln. În noiembrie 1990, a preluat clubul VfB Stuttgart, pe care l-a condus spre titlul de campion în 1992. Despărțirea de echipa din Stuttgart a avut loc după ce, la 30 septembrie 1992, la un meci de cupă europeană contra englezilor de la Leeds United, Daum a folosit un al patrulea jucător străin, fapt interzis la acea vreme.

În 1994, a preluat conducerea tehnică a turcilor de la Beșiktaș, cu care a câștigat Cupa Turciei în același an și campionatul în sezonul 1994-1995. În sezonul următor, însă, contractul său a fost reziliat după înfrângerile cu Kocaelispor și Vanspor.

[citeste si]

Din 1996, a început o perioadă ce părea să fie favorabilă în cariera de antrenor a lui Christoph Daum, de data aceasta la Bayer Leverkusen. În patru ani de antrenorat, a obținut trei titluri de vicecampion, performanță care l-a recomandat, în 2000, pentru funcția de antrenor al echipei naționale a Germaniei. La scurt timp, însă, zvonuri despre folosirea de către Daum a cocainei, recunoscute de acesta ca fiind întemeiate, i-au răpit șansa de a conduce reprezentativa germană, postul fiind ocupat de Rudi Voller.

Scandal cu droguri

Scandalul legat de droguri i-a adus nu numai demiterea de la Bayer Leverkusen, dar l-a pus în situația de a nu mai fi acceptat, pe moment, de nici un club din Germania. Între martie 2001 și mai 2002, a antrenat echipa Beșiktaș.

La 4 octombrie 2002, a început să antreneze Austria Viena, cu care a cucerit campionatul Austriei.

Din iulie 2003, a devenit antrenorul principal al altei faimoase echipe de club din Turcia, Fenerbahce. A câștigat două titluri consecutive, fără însă a avea rezultate remarcabile în Liga Campionilor. În sezonul 2005-2006, Daum a pierdut cu Fenerbahce la limită campionatul în favoarea rivalilor de la Galatasaray, după care a demisionat.

Șapte meciuri fără victorie

După încă un sezon pe banca tehnică a nemților de la 1. FC Koln, în a doua divizie, terminat pe podium, Daum a revenit la Fenerbahce, în iunie 2009. A pierdut atât titlul, cât și Cupa Turciei, demisionând în iunie 2010.

A urmat un episod nereușit pe banca tehnică a echipei Eintracht Frankfurt, însumând șapte meciuri fără victorie.

A cunoscut, din nou, succesul la belgienii de la FC Bruges, a căror antrenor principal a fost din 9 noiembrie 2011. Remarcabilă a fost victoria contra celor de la NK Maribor, în faza grupelor Europa League, echipa antrenată de Daum fiind condusă cu 3-0 cu 17 minute înainte de fluierul final. În sezonul 2011-2012, echipa lui Daum a fost vicecampioană. A fost nevoit să părăsească echipa belgiană, din cauza unor probleme în familie.

La 14 august 2013, a devenit antrenorul turcilor de la Bursaspor, poziție ocupată până la 24 martie 2014.

În întreaga sa carieră de antrenor, Christoph Daum s-a aflat pe banca tehnică la 985 de meciuri. Dintre acestea, a câștigat 521, a terminat la egalitate de 230 de ori și a pierdut 234 de jocuri. Cel mai bun procentaj al victoriilor, 66,42%, l-a înregistrat la Fenerbahce, între 1 iulie 2003 și 16 iunie 2006.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel