Cine este Alexander Vinnik, rusul aflat într-o închisoare americană, după ce a organizat o operațiune de spălare a cel puțin 4 miliarde de dolari
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cine este Alexander Vinnik, rusul aflat într-o închisoare americană, după ce a organizat o operațiune de spălare a cel puțin 4 miliarde de dolari / Foto: Captură video Youtube Kostas Koukoumakas
Cine este Alexander Vinnik, rusul aflat într-o închisoare americană, după ce a organizat o operațiune de spălare a cel puțin 4 miliarde de dolari / Foto: Captură video Youtube Kostas Koukoumakas
Reprezentanții Ambasadei Rusiei în SUA au avut o conversație telefonică cu rusul Alexander Vinnik, aflat într-o închisoare americană.

Ambasada Rusiei în Statele Unite a publicat un comentariu pe o rețea de socializare despre o conversație telefonică cu rusul Alexander Vinnik, care se află într-o închisoare americană, scrie Interfax.

"Potrivit N.Yu. Shumova, șeful secției consulare a Ambasadei Rusiei în Statele Unite, a avut o convorbire telefonică cu Alexander Vinnik, care se află în închisoarea Santa Rita, California. El nu are plângeri cu privire la starea sa de sănătate. În prezent este supus unor proceduri de carantină", se spune în comentariu.

Ambasada notează că, potrivit lui Vinnik, el este reprezentat în instanță de procurorul statului David Rizk. Următoarea audiere a cauzei a fost programată pentru 27 septembrie.

"Vom continua să monitorizăm îndeaproape soarta compatriotului nostru. Protejarea drepturilor și intereselor rușilor deținuți în instituțiile corecționale americane este sarcina principală a misiunii diplomatice", subliniază ambasada.

Kremlinul a spus că monitorizează soarta rusului extrădat în Statele Unite

Kremlinul a monitorizat situația legată de extrădarea rusului Alexander Vinnik în Statele Unite, a declarat secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

"Urmăm soarta lui Vinnik, așa cum urmărim soarta tuturor cetățenilor ruși. Asta este tot ce pot spune", a spus Peskov reporterilor la începutul lunii august.

Peskov a răspuns atunci unei solicitări de a comenta situația legată de faptul că Vinnik, prin decizia instanței de la Paris, a fost mai întâi transferat în Grecia, iar de acolo trimis în Statele Unite. Decizia de extrădare a lui Vinnik în Grecia a fost la începutul lunii august de camera de anchetă a Curții de Apel din Paris.

Ce acuzații i se aduc lui Alexander Vinnik



În iulie 2017, autoritățile elene l-au reținut pe Vinnik la cererea Statelor Unite, unde este suspectat că a organizat o operațiune de spălare a cel puțin 4 miliarde de dolari.

Potrivit părții americane, rusul a folosit o platformă numită BTC-e și a condus un grup infracțional care operează "unul dintre cele mai mari site-uri din lume prin care sunt comise infracțiuni cibernetice". Din 2011, el a reușit să spele cel puțin 4 miliarde de dolari folosind bitcoin, potrivit anchetei americane.

În octombrie 2017, un tribunal grec a admis cererea de extrădare a lui Vinnik în Statele Unite. Ulterior, Curtea Supremă din Atena a menținut legalitatea acestei decizii. Instanțele grecești au aprobat ulterior două cereri rusești de extrădare pentru Vinnik și o cerere similară din partea Franței. În cele din urmă, autoritățile elene au decis să-l extrădeze pe rus către justiția franceză.

În decembrie 2020, un tribunal din Paris l-a condamnat pe Vinnik la cinci ani de închisoare pentru spălare de bani. Ulterior, Alexander Vinnik a fost extrădat din Grecia în Statele Unite, la cererea Washingtonului. După o zi, 6 august el s-a prezentat pentru prima dată în instanţa de judecată din statul California, potrivit Departamentului de Justiţie al SUA.

"Vinnik a apărut pentru prima dată la tribunalul federal din San Francisco. Cazul său este tratat de judecătorul Sally Kim", a spus ministerul într-un comunicat.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel