Cine dirijează protestele din Piață
Data publicării:
Autor: Val Vâlcu, val.vilcu
WhatsApp

Fără îndoială, majoritatea protestatarilor sunt oameni îngrijorați de soarta mediului sau revoltați de corupția autorităților. Cine se află, însă, în spatele protestelor, cine le conduce ”pe orizontală”, aparent fără lideri și fără organizare formală?

Din punct de vedere al discursului și al motivației, puteam bănui o grupare din preajma lui Traian Băsescu. Atacarea Guvernului ar fi scopul. Așa a procedat și USL când se afla în opoziție. Dacă o face direct, tabăra portocalie nu are credibilitate, așa că acționează ca presa băsistă: pretinde că este independentă. Probabil speră să îi aducă voturi stagnarea economică, șomajul și sărăcia care se vor accentua, odată cu alungarea investitorilor și blocarea dezvoltării industriale a țării.

Odată ce este păstrat anonimatul sursei, discursul pe care îl practică de 10 ani Traian Băsescu poate fi amplificat cu sute de decibeli. De la contestare se ajunge la o revărsare de ură. Se asumă majoritatea, într-un total dispreț al democrației. Celor care au altă opinie li se refuză nu doar dreptul la a-și spune părerea, ci și dreptul la existență.

Totuși, nu cred că revărsarea de ură dirijată de coordonatorii protestelor poate fi explicată prin războiul lui Băsescu. Acesta nu ar risca, generând o mișcare pe care nu o poate controla. Iar un eveniment de săptămâna trecută îmi confirmă că alții sunt autorii.

Dacă ar fi fost Băsescu, era cel mai potrivit moment să genereze un nou front de protest anti-guvernamental. Guvernul a autorizat începerea exploatării cu cianuri la mina Certej. Păi, nu erau cianurile pericolul care amenința România? Nu mediul curat și apele țărișoarei erau apărate de frumoșii din Piață? De ce nu urlă nimeni, de ce nu se bate cu sticla în asfalt? Pentru că dirijorul preotestelor are ce are cu Roșia Montană. Obiectivul de două decenii al Ungariei și al UDMR, pariul făcut de fundațiile și asociațiile miliardarului anti-RMGC.

Oportuniști, rușii s-au folosit și ei de curentul eco, la Pungești. Dar este clar că dirijorul are un singur obiectiv: să blocheze exploatarea de la Roșia Montană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel