Urmărește emisiunea live
Data actualizării:
Data publicării:

Cine ar putea fi livratorii care îți aduc mâncarea. Băcanu (PNL): Sunt curios câți români se gândesc la asta atunci când deschid ușa / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/,  @uflypro
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @uflypro

Cristian Tudor Băcanu, deputat PNL, a fost invitat la DC News și DC News TV unde a vorbit despre faptul că deși România nu este principala țară de destinație pentru migranți, există o problemă reală cu traficul de persoane, inclusiv în industria de livrări, construcții și agricultură. Potrivit acestuia, în ciuda controalelor existente, victimele traficului sunt adesea greu de detectat și protejat, având nevoie de o legislație și de capacități instituționale consolidate pentru a combate fenomenul și a le oferi protecție.  

Cristian Tudor Băcanu a subliniat că România nu mai este doar o sursă pentru traficul de persoane, ci și o destinație pentru migranți. El a menționat că problema traficului de persoane, inclusiv a muncitorilor aduși din țări precum Vietnam, Bangladesh, China, India și Pakistan, este reală în România. Deputatul PNL a atras atenția asupra faptului că mulți români nu sunt conștienți de faptul că livratorii de pizza pot fi victime ale traficului.

„Ceea ce am observat, în ultimii ani, este că România nu a rămas doar un stat sursă pentru traficul de persoane, dar noi am început să și primim migranți, dar nu suntem pe ruta de migranți care merge spre Austria. Asta e o problemă falsă pe care o invocă austriecii. În schimb, e adevărat că noi avem persoane traficate aduse la muncă aici din Vietnam, din Bangladesh, din China, din India, Pakistan.”, a spus Cristian Tudor Băcanu. 

„Deci dintre cei care vin cu pizza, unul dintre ei ar putea să fie traficat.”, a completat Val Vâlcu.

„Da, o parte dintre ei sunt victime ale traficului de persoane. Sunt curios câți dintre români se gândesc, atunci când deschid ușa și primesc pizza, că în fața lor ar putea să aibă o victimă a traficului de persoane. Dar să știți că așa este. Sunt unii care stau câte 20 în cameră, în niște condiții improprii, în hală undeva în câmp.

Noi trebuie să ne dăm seama că avem această problemă, să o acceptăm. Noi la nivelul Parlamentului am acceptat-o, dar trebuie să vorbim de întreaga societate și să facem ceva și în privința asta.”, a spus Cristian Tudor Băcanu. 

 

3. -imagine fara descriere- (cristian-bacanu_22409000.jpg)

 

„Noi încă nu am ajuns să acceptăm și să avem o discuție deschisă pe subiectul ăsta"

Val Vâlcu a subliniat că angajatorii care utilizează muncitori aduși din alte țări au o responsabilitate în ceea ce privește condițiile în care aceștia muncesc, mai ales dacă sunt cazați în condiții improprii și lucrează sub presiune. Cristian Tudor Băcanu a spus că este necesar un efort suplimentar pentru a întări capacitățile instituționale, cum ar fi ITM-ul și Poliția, pentru a combate fenomenul traficului de persoane printr-o legislație eficientă și aplicarea acesteia. 

„În primul rând, ar trebui să pornim invers. Cel care vine la muncă legal este instruit, învață câteva cuvinte în limba țării respective, ori dacă i-ai luat și i-ai dus într-o hală, claie peste grămadă, le dai un smartphone și îi trimiți din ușă în ușă, e și răspunderea firmelor care folosesc astfel de angajați, nu?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Da, aici e un altfel de efort. Trebuie lucrat și cu ITM-ul, trebuie lucrat și cu Poliția. Deci iarăși vorbim despre ceea ce spuneam mai devreme: construirea unor capacități instituționale de combatere a fenomenului, că, până la urmă, oriunde ne-am duce cu discuția, tot acolo ne întoarcem, pentru că avem o problemă reală și doar așa se combate: prin legislație și prin aplicare legislației.”, a spus Cristian Tudor Băcanu. 

„Cei care merg pe motociclete, scutere, biciclete, funcționează la dispoziția Glovo, Fresh. Proxenetul stă la colțul străzii, la umbră, se ascunde, acolo nu ar trebui să avem această problemă. Deci ei știu...”, a spus Val Vâlcu.

„Da și nu, că sunt multe companii, nu poți să le controlezi pe toate. E complicat. Noi încă nu am ajuns să acceptăm și să avem o discuție deschisă pe subiectul ăsta. Nu am ajuns să o facem încă. Trebuie să acceptăm că e o problemă.”, a spus deputatul PNL. 

 

Nu toți cei care livrează pizza sunt victimele traficului. Mai sunt probleme în construcții și agricultură

Cristian Tudor Băcanu a precizat că nu toți livratorii de pizza sunt victime ale traficului de persoane, dar în domenii precum construcțiile sau agricultura, există riscuri semnificative. A dat exemplul Italiei, unde, în Sicilia, victime ale traficului de persoane au fost aduse din România, Bulgaria, și apoi din alte state, pentru a lucra în producția de tomate. Aceste victime sunt adesea izolate și nu pot cere ajutor, fiind greu de detectat și de ajutat din cauza barierelor lingvistice și a temerilor lor.

„Nu aș spune că toți cei care livrează pizza sunt victimele traficului. Eu sunt convins că se fac controale, dar s-ar putea ca în anumite zone, unde se lucrează în construcții, să ai victimele traficului sau în zone unde se lucrează în agricultură.

Vă dau un exemplu. În Italia, în Sicilia, a fost o mare problemă în producția de tomate pentru că veneau, într-o primă etapă, lucrători din România și Bulgaria care erau victime ale traficului de persoane și apoi au fost aduși din state precum Maroc, Tunisia, și așa mai departe.

E foarte greu să te lupți cu ei pentru că dacă sunt unii care lucrează la câmp sau undeva într-o fabrică izolată, pe un drum județean pe unde nu trece nimeni, e complicat să-ți dai seama. Pe de altă parte, gândiți-vă că aceste victime nu au gură să strige, că nu cunosc limba, au o educație limitată, se tem. Nu au cum să sune la 112 să spună: „Atenție! Am fost victima traficului de persoane.”, a spus Cristian Tudor Băcanu la DC News și DC News TV. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel