Cine a fost Petr Kellner, patronul PRO TV, mort în accidentul de elicopter. Numele său, controversă internațională. Jucător uriaș în afacerile din România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Petr Kellner a murit. Cine a fost, cum a preluat Pro Tv și ce afaceri importante deținea în România.

A murit Petr Kellner, patronul PRO TV

Patronul PRO TV se află printre victimele decedate ale unui accident de elicopter produs în Alaska. 

Petr Kellner a fost unul dintre cei mai cunoscuți miliardari și cea mai bogată persoană din Republica Cehă, conform listei Forbes a miliardarilor.

Numele lui Petr Kellner, controversă uriașă pe plan internațional

Numele lui Petr Kellner a fost implicat într-o controversă cu rezonanță internațională. Considerat unul dintre cei mai bogați oameni din Cehia, miliardarul deține o companie acuzată că ar fi finanțat o amplă campanie de promovare a imaginii Chinei, potrivit The Guardian.

Concret, o companie a miliardarului ceh ar fi plătit o firmă de PR să introducă articole în presă, în care China să fie prezentată într-o imagine pozitivă.

La începutul anului 2020, senatorul american Marco Rubio a cerut autorităților din SUA să investigheze vânzarea Central European Media Enterprises, proprietarul PRO TV, către PPF, grupul deținut de miliardarul ceh Petr Kellner, pe motiv că acordul ar submina interesele Statelor Unite în Europa, prin prisma legăturilor dintre omul de afaceri și China.

Petr Kellner a preluat Pro TV, după decizia Comisiei Europene

Petr Kellner a cumpărat în 2019 - 2020 Pro TV. 

În luna octombrie 2020, Comisia Europeană aproba tranzacția prin care PPF Group, grupul ceh controlat de miliardarul Petr Kellner, cumpără de la americanii AT&T pachetul majoritar de acțiuni al Central Media Enterprises (CME), compania-mamă a PRO TV.

„PMP și CME sunt ambele active în achiziția drepturilor de transmisiuni sportive în Cehia și Slovacia, și în vânzarea de spațiu publicitar în Cehia. În paralel, cele două companii sunt active la diverite niveluri ale lanțului de valoare TV. CME este în principal activă ca furnizor angro de canale TV într-un număr de state membre, în timp ce PPE oferă servicii de televiziune și de telecomunicații cu amănuntul în Bulgaria, Cehia și Slovacia”, se arăta în comunicatul Comisiei Europene de la acea vreme.

Petr Kellner, o mulțime de afaceri în România

În ultimii 15 ani, Petr Kellner și-a făcut mai multe afaceri în România. Mai mult, la un moment dat a deținut şi 20% din Romexterra Bank, iar acum deţinea două clădiri de birouri din apropierea Guvernului.

PPF Real Estate a intrat în România în anul 2016, prima investiţie imobiliară fiind Metropolis Center, urmată în 2018 de achiziţia Crystal Tower.

Grupul condus de miliardar avea în plan noi achiziţii pe piaţa locală.

La ce sumă ce ridică averea lui Petr Kellner

Potrivit estimărilorForbes, averea miliardarului ceh se ridică la 15,7 miliarde de dolari, fiind pe locul 73 în ultimul top Forbes internațional.

Lista afacerilor pe care le mai avea Petr Kellner

Fondul de investiții PPF l-a ajutat enorm în ascensiunea sa.

Petr Kellner a preluat acțiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din anii 1990, iar în 1995, PPF a cumpărat 20% din acțiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând și managementul.

Acela a fost momentul în care Kellner a devenit un jucător major pe piața din Cehia și a început expansiunea de business în regiune. Astfel, nu a durat prea mult, iar miliardarul a preluat deja  controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum Home Credit (credite non-bancare), Sotio (biotehnologie), O2 Cehia (telecom), Polymetal International (minerit, metale rare), Skoda Transportation (inginerie, construcție de locomotive și mijloace de transport în comun), PPF Banka (bancă), PPF Real Estate Holding (investiții imobiliare), RAV Agro (agricultură), potrivit capital.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel