Cine a fost Chavela Vargas, cea pe care o auziți cântând ”Arrieros Somos” în ultima parte Casa de Papel. ”Voce aspră a tandreței”/ VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Chavela Vargas/ foto captură video Youtube
Chavela Vargas/ foto captură video Youtube
Chavela Vargas a fost o legendă, un simbol cultural în toată lumea vorbitoare de spaniolă, ea a redefinit noțiunile de frumusețe și rolul de gen, prin atitudinea ei. 

Chavela Vargas se aude interpretând ”Arrieros Somos”, în ultima parte a serialului de mare succes ”Casa de Papel”. Anterior, o altă melodie a Chavelei Vargas a fost auzită în același serial de succes, ”Que te vaya bonito”.

Numele din naștere al Chavelei Vargas a fost Isabel Vargas Lizano. S-a născut Costa Rica. Publicul a început să o cunoască drept Chavela, o cântăreață veselă și petrecăreață, asta încă de când a început să cânte pe străzile Mexicului, patrie care a adoptat-o. De altfel, stilul ei muzical se numește rancheras, fiind muzica tradițională mexicană.

”A luat muzica ranchero, dominată de bărbați, și a făcut-o proprie”

Carlos Gutierrez, care la moartea Chavelei Vargas, în august 2012, conducea o organizație nonprofit numită Cinema Tropical, organizație care promovează filmul și cultura latino-americană în SUA, spunea că impactul pe care l-a avut Chavela Vargas asupra muzicii mexicane este imens. ”Muzica ranchero a fost pentru mulți, mulți ani dominată de bărbați” spunea el. ”Ea a luat muzica ranchero și a făcut-o a ei. Combinația dintre chitare și cântecul ei a ridicat-o la un alt nivel” adăuga Gutierrez, arată npr.org

În ”Macorina”, una dintre cele mai faimoase cântece ale ei, ea cântă despre viața tragică a unei prostituate cubaneze din înalta societate – care a fost și prima femeie din Havana care a avut permis de conducere. Pentru regizorul de film spaniol Pedro Almodovar, Chavela Vargas a reprezentat o muză. El a descris-o drept o ”voce aspră a tandreței”. Asprimea a venit, în parte, din cauza alcoolului și a trabucurilor pe care le fuma Chavela Vargas. Adesea, ea îmbrăca haine de bărbat și s-a zvonit că ar fi avut aventuri lesbiene, inclusiv cu celebra pictoriță mexicană Frida Kahlo, fapt recunoscut de Chavela Vargas la vârsta de 81 de ani, în anii 2000, pentru o televiziune columbiană. 

”Plec cu Mexic în inima mea”

"Când spun ”O să cânt”, eu o să cânt. Și în ziua în care nu voi mai putea cânta, ei bine, mă voi opri din cântat. Și asta va fi. Atunci s-a oprit Chavela Vargas” spunea Chavela Vargas pentru sursa citată. 

Din cauza alcoolului, Chavela Vargas s-a retras în 1970. A revenit pe scenă două decenii mai târziu, când și-a publicat și biografia ”Y si quieres saber de mi pasado” (Și dacă vrei să știi despre trecutul meu). 

Chavela Vargas a murit din cauza unor probleme respiratorii, în Cuernavaca, Mexic, asta după ce a fost internată vreme de câteva săptămâni. Ultimele ei cuvinte ar fi fost: ”Plec cu Mexic în inima mea”. 

Alte informații despre Chavela Vargas: 

- S-a născut în 17 aprilie 1919 și, în ciuda vieții ei extravagante, caracterizată de tutun și alcool, a trăit 93 de ani, decedând în august 2012. 

- Numele ei complet la naștere a fost María Isabel Anita Carmen de Jesús Vargas Lizano. 

- A avut o copilărie grea: părinții ei au divorțat și au abandonat-o, lăsând-o în grija unor unchi. În Mexic, țara în care a obținut naționalitatea, a trăit aproape opt decenii și acolo a murit.

- La 17 ani se muta în Mexic și la 30 de ani avea să devină cântăreață profesionistă, cu ajutorul lui José Alfredo Jiménez. Se spune că atunci când acesta a murit, ea a mers în urma lui, cântând, bând și plângând până la prăbușire. Când cei din jur au încercat să o îndepărteze, văduva lui Jimenez ar fi spus: ”Lăsați-o, ea suferă la fel de mult ca mine”. 

- Primul ei album a apărut în 1961. 

- În lumea muzicii, a fost foarte apropiată de José Alfredo Jiménez, Palmenia Pizarro, Agustín Lara, Tomás Méndez, Álvaro Carrillo, Cuco Sánchez, Facundo Cabral, Joaquín Sabina, Joan Manuel Serrat, Ana Belén, Víctor Manuel, Sara Baras, Buika , Eugenia León, Martirio, María Dolores Pradera și Lila Downs, printre alții.

- A fost un personaj împotriva curentului încă de la o vârstă fragedă: s-a îmbrăcat ca un bărbat, a fumat țigări, a băut mult, a purtat un pistol. 

- În 2007, a fost distinsă cu premiul Grammy pentru excelență muzicală. 

- Pedro Almodóvar s-a numărat printre cei care au ajutat-o să revină, promovând-o în Spania, asta după ce alcoolul a aruncat-o în anonimat, la vârsta de 70 de ani. În ultimii 20 de ani de viață, n-ar mai fi băut și ar fi făcut sport regulat. Când a împlinit 80 de ani, a sărit cu parașuta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel