Cine a câștigat alegerile? Rezultat surprinzător al statisticii electorale cu impact asupra guvernării USL
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Ne-au ales oamenii, spun parlamentarii coaliției aflate la guvernare. Optimismul este la cote înalte în tabăra Puterii, din cauza unei situații nemaiîntâlnite în Parlament din anii 90: peste două treimi din mandate au revenit USL. O altă premieră este absența unor promisiuni pe care USL ar trebui să le onoreze în timpul mandatului. În campania electorală nu au fost făcute angajamente de genul Contractului cu România, din 1996, nici nu s-au promis sute de kilometri de autostradă sau mii de locuri de muncă, așa cum s-a întâmplat în 2004. De cealaltă parte, Elena Udrea susținea că și o maimuță ar fi fost votată, dacă ar fi candidat împotriva ARD
[caption id="attachment_268247" align="alignleft" width="310"] Foto: Mediafax[/caption] Politologul Alfred Bulai crede că USL este marea beneficiară a unui vot negativ, iar opinia Elenei Udrea este corectă. ”Sondajele arată că alegătorii știu puține lucruri despre candidați, în general, dar în acest an practic nu a contat individul, ci doar culoarea politică. USL ar fi câștigat în orice situație, având un potențial de 7,4 milioane de voturi, din care a fructificat peste 4 milioane. Evident, nu toți cei care contestă regimul Băsescu și care au venit la referendum au încredere în USL. E un scor important, dar tot ce a avut de făcut USL a fost să se poziționeze ca adversar al lui Traian Băsescu. Din acest punct de vedere, electoratul va fi frustrat,într-o oarecare măsură: USL nu a reușit să îl scape de Băsescu, ba dimpotrivă. Totuși, o perioadă de cel puțin șase luni, USL nu va înregistra  o reducere semnificativă a popularității, dacă nu face greșeli uriașe. Nici nu există alternativă. Cea mai mare prăbușire se va înregistra dacă vor probleme economice și scade semnificativ nivelul de trai. Însă, fiindcă nu a primit un vot pozitiv, erodarea poate fi foarte rapidă”.
PNL și PSD, cotă electorală constantă
De fapt, nu USL a câștigat, arată cifrele, ci PDL a pierdut catastrofal. Sociologul Codrin Scutaru a constatat că partidele din USL și-au menținut cota electorală, iar rezultatul spectaculos e determinat de eșecul ARD și de sistemul de redistribuire a mandatelor. ”PNL este beneficiarul alegerilor din 2012, consideră Scutaru, obținând cel mai bun scor al său. Pe de altă parte, votul a fost unul de tip negativ. Marele merit al USL a fost să reziste și să ofere o alternativă. O nouă dezamăgire a electoratului, în urma unei prestații slabe a actualei guvernări, se va răsfrânge rapid și puternic asupra scorului electoral”.
Sociologul trage o linie de analiză rezultatelor pe care vi le prezentăm în graficul alăturat. Astfel, concluzionăm că  PSD și-a conservat un rezultat de circa 31-37% în perioada 2000-2011, PNL a avut rezultate între 7 și 18.6% în aceeași perioadă, iar PD a avut rezultate între 7 și 32%. Totodată, rezultatul USL din 2012 cuprinde structural menținerea cotei electorale a PSD din 2000 crescută cu procentul aferent alinierii în spatele câștigătorului, fenomen valabil în orice tip de scrutin (circa 35%), din care UNPR are minim 2% și menținerea unui PNL aflat în creștere față de rezultatul din 2008 (aflat la circa 25%), din care PC are minim 3%.
PP-DD, un electorat pestriț
Rezultatul USL reflecta faptul că ARD nu a reușit refacerea nucelului dur al PDL de 20%, iar cei care optau volatil către ARD s-au dus către alte partide PNL, PPDD sau chiar PSD. În același timă, PPDD ocupă spațiul ocupat în 2000 de PRM, cu electorat provenind din toate culorile politice. PPDD și-a jucat rolul de obstacol în fata polarizarii alegerilor între USL și ARD, care ar fi favorizat ARD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel