Cinci ţări cer compensaţii pentru victimele avionului doborât
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Cinci ţări au cerut compensaţii Guvernului de la Teheran după ce un avion a fost doborât, iar toţi cei 176 de pasageri au murit. 

Canada, Ucraina, Marea Britanie, Suedia și Afganistan transmis într-un comunicat emis după o întâlnire comună la Londra că Iranul va trebui să deschidă o "anchetă internațională riguroasă, independentă și transparentă către națiunile îndurerate".

Cele cinci state au cerut Iranului să conducă procesul de identificare a victimelor cu demnitate și transparență și să respecte dorința familiilor în privința repatrierii trupurilor.

"Ochii comunității internaționale sunt astăzi ațintiți asupra Iranului. Cred că Iranul are de făcut o alegere și lumea îi privește", a declarat ministrul canadian de Externe, Francois-Philippe, într-o conferință de presă la Londra.

Cele cinci țări au salutat angajamentul Iranului de până acum.

176 de victime

Avionul a fost lovit de o rachetă pe 8 ianuarie, la scurt timp după ce a părăsit un aeroport din Teheran cu destinația Kiev. Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât din greșeală avionul Ukraine International Airlines, după ce a negat inițial că a avut un rol în incident.

Toate cele 176 de persoane aflate la bord, inclusiv 57 de canadieni, au fost ucise, scrie Mediafax. 

Majoritatea pasagerilor erau iranieni sau cu dublă cetățenie, mulți dintre ei erau studenți care se întorceau la studii în străinătate sau familii care se duceau spre casă după ce își viiztaseră rudele în Iran. Multe dintre victime erau academicieni, cercetători și studenți la 19 universități canadiene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel