Cinci sfaturi simple ca să economisiți bani la facturi
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cinci sfaturi simple ca să economisiți bani la facturi / Foto: Pixabay, de Steve Buissinne
Cinci sfaturi simple ca să economisiți bani la facturi / Foto: Pixabay, de Steve Buissinne
În articol găsești cinci sfaturi simple care te vor ajuta să economisești bani la facturi.

Ionuț Georgescu, expert în economie circulară, a explicat în cadrul emisiunii iBani de la Pro TV cum putem economisi bani la facturi, în contextul actualei crize energetice. În primul rând, expertul recomandă să începem cu gesturile mici, de exemplu să ne uităm la modul în care ne spălăm pe dinți dimineața și să închidem apa în timp ce ne spălăm, dacă nu am făcut-o deja. Este recomandat să fie limitat și timpul petrecut la duș. Alte cinci sfaturi pentru a economisi la facturile la gaze și electricitate sunt:

1. Reducerea temperaturii interioare cu 1-2 grade. Facturi mai mici cu până la 7%.

2. Schimbarea becurilor. Becurile LED consumă de 7 ori mai puțin.

3. Repararea ușilor și a geamurilor neetanșe. Până la 15% din căldură se pierde prin astfel de locuri.

4. Scoaterea aparatelor din priză atunci când nu le folosim. Consumul poate fi redus cu până la 10%.

5. Spălarea rufelor la temperaturi scăzute. Reducerea consumului mașinii de spălat poate fi redus cu până la 40%.

Cum să economisești curent electric pentru a te încadra în cei 255 de kilowaţi

Nu este greu să treci peste consumul celor 255 de kilowaţi lunar la energie electrică, prag unde se află plafonul impus de Guvern, ca să beneficiezi de reducere. Andrei Orban, specialist în energie, a explicat cum ne putem încadra în consumul celor 255 de kWh şi cum putem reduce consumul lunar în casă, scrie Ziarul de Iași. Toată lumea are un frigider, iar acest aparat consumă circa 42 kWh, consum mediu pe lună. O mașină de spălat vase înseamnă cam 18 kWh pe factură. Sunt puțini cei care știu că o plită electrică face gaură mare în consum. Ar trebui chiar să renunțăm la ea, spun specialiştii: 120 de kilowați lunar. Cuptorul electric, cel pe care mai toată lumea îl are, consumă în medie 66 de kilowați.

"Practic, trebuie să ne schimbăm parte din obișnuințele de consum și aș începe prin a spune că ar trebui să ne înlocuim becurile din casă. Statisticile și analizele spun că o treime din factura la curent, din cei 255 kWh pe care trebuie să ajungem să nu-i consumăm, este compusă din consumul iluminatului. Deci becurile trebuie schimbate neapărat cu becuri LED, care sunt de 10 ori mai eficiente din punct de vedere energetic. Practic, o treime din consumul din factură este iluminatul. Fiecare în funcție de dimensiunea casei, de câte becuri are, câte echipamente electrice are. Eu așa am făcut acasă, am schimbat fiecare bec în parte și am constatat că aveam becuri vechi cu filament încă prin casă și am trecut la acelea pe LED. O altă economie se face în momentul în care renunțăm să mai lăsăm în priză diverse aparate: cuptorul cu microunde (care are tot felul de display-uri, LED-uri), televizorul (LED), imprimanta, inclusiv încărcătoarele de telefon, dacă le lăsăm în priză în casă, consumă. Ele trebuie scoase pentru că au un consum inerent", a precizat Andrei Orban, specialist în energie, la Antena 3.

Televizorul consumă relativ puțin: 22,5 kilowați, însă aerul condiționat are un consum destul de mare: 60 de kWh.

"Practic, aerul condiționat trebuie folosit conform indicațiilor pe care le-am primit la nivel european. Trebuie folosim la temperatură cât să răcim, dar acum vine vremea încălzirii locuinței. Trebuie să îl folosim la o temperatură mai scăzută. Şi o diferență de un grad, de exemplu, de la 22 la 23 de grade, înseamnă o diferență de consum în minus de aproape 15%", mai spune Andrei Orban. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel