Cinci secete care au schimbat istoria omenirii
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cinci secete care au schimbat istoria omenirii / Foto: Pixabay, de Jose Antonio Alba
Cinci secete care au schimbat istoria omenirii / Foto: Pixabay, de Jose Antonio Alba
Află în articol care au fost cele cinci secete care au schimbat istoria omenirii.

Există cinci perioade de secetă majoră în istoria omenirii, potrivit unui studiu al Institutului Goddard pentru Studii Spațiale al NASA. Experții au constatat că o „amprentă umană” - prin gazele cu efect de seră produse de activitatea populației - a avut un impact semnificativ asupra riscului global de secetă, scrie World Economic Forum.

Experții au avertizat în m od repetat în ultima vreme că efectul activității umane va crește și mai mult, iar asta ar putea duce  la consecințe grave pentru întreaga umanitate. În anii ce urmează s-ar putea să ne confruntăm mai des cu perioade de secetă severă, dar și cu penurie de hrană și apă, incendii majore și revolte sociale din cauza resurselor tot mai limitate. Anul acesta mai multe țări se confruntă cu seceta și incendiile masive de vegetație.

1. Seceta care a determinat migrația primilor oameni




Cercetările ADN sugerează că o serie de megasecete s-au produs între 135.000 și 75.000 de ani în urmă ar fi putut fi responsabile pentru primele migrații ale primilor oameni din Africa.

Oamenii de știință spun că anume condițiile climatice variabile au făcut ca pământul din anumite părți ale Africii să fie adesea inospitalier pentru oameni. În lipsa resurselor de bază, precum apa și hrana, locuitorii Africii au fost forțați să părăsească continentul. Influența activităților va crește, ceea ce poate duce la consecințe „grave” pentru umanitate – inclusiv perioadă de secetă mai frecventă și severă, penurie de hrană și apă, incendii majore și revolte sociale din cauza resurselor tot mai limitate.

2. Seceta care a schimbat Egiptul antic



Arheologii care investighează mormintele regale din Vechiul Regat al Egiptului au găsit dovezi ale unei secete care a lovit Orientul Mijlociu și anumite părți ale Europei în urmă cu 4.500 de ani.

Unii experți spun că acea secetă, mai degrabă decât conflictele civile, a cauzat căderea faraonilor, care au condus Egiptul Antic timp de 3.000 de ani, înainte ca regiunea să devină provincie a Imperiului Roman în anul 30 î.Hr.

3. Seceta care i-a distrus pe mayași



Imperiul Maya din Mexic și America Centrală a fost lovit de secetă în cel mai vulnerabil moment din istoria sa.

Creșterea rapidă a populației a coincis cu o înjumătățire a precipitațiilor anuale, în urmă cu 1.200 de ani, ceea ce a dus la compromiterea recoltelor și un război cu popoarele vecine pentru resursele de apă, iar asta a dus, în cele din urmă, la dispariția civilizației Maya.

4. Seceta care a răspândit boli mortale



Dust Bowl - o perioadă de furtuni de nisip puternice, din Câmpiile de Vest ale SUA și în Canada, a alungat două milioane de oameni din locurile de baștină și a provocat numeroase epidemii.

La acea vreme oamenii nu au realizat că praful transmite rujeola, gripa și o boală pulmonară fungică numită Valley Fever. Pentru persoanele deja slăbite de malnutriție, aceste boli s-au dovedit adesea fatale.

5. Cea mai dezastruoasă secetă din China



În timp ce China a suportat numeroase secete severe de-a lungul istoriei sale, poate că nici una nu a fost la fel de gravă ca seceta din 1928-1930, pe care unii experți au numit-o "cel mai dezastruos eveniment din secolul al XX-lea din China". Seceta a dus la o foamete larg răspândită, care a cauzat moartea a între trei milioane și 10 milioane de oameni.

Mai recent, la mijlocul anului 2017, autoritățile chineze au declarat că o mare regiune nordică a suferit cea mai gravă secetă înregistrată, invocând schimbările climatice drept vinovate pentru modelele meteorologice extreme în anumite părți ale țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel