Cinci obiceiuri bune pentru protejarea tiroidei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Chiar dacă nu ai probleme cu glanda tiroidă, este esențial să adopți anumite obiceiuri pentru a optimiza funcționarea acestui organ implicat în sănătatea întregului organism.

Funcționarea corectă a tiroidei este un factor esențial pentru a avea o sănătate optimă. Pe lângă faptul că reglează procesele hormonale, tiroida joacă un rol important în ceea ce privește metabolismul, dispoziția și greutatea corporală. Așadar, este important să adoptăm obiceiuri pentru îmbunătățirea funcției tiroidiene.

1. Învață să ții stresul sub control

Gestionarea inadecvată a stresului se numără printre factorii care provoacă dezechilibre la nivelul tiroidei. Expunerea constantă la emoții negative stimulează secreția de cortizol (hormonul stresului), ceea ce afectează abilitatea organismului de a utiliza hormonii tiroidieni. 

2. Asigură-ți un aport suficient de seleniu

Având o puternică acțiune antioxidantă, seleniul ajută la echilibrarea hormonilor tiroidieni, în special T4. Potrivit unor studii, o doză terapeutică de seleniu administrată în fiecare zi s-a dovedit benefică pentru funcția tiroidiană. Există, de asemenea, alimente bogate în seleniu pe care le pot consuma cei cu tulburări tiroidiene: nucile de Brazilia, tonul, sardinele, carnea de vită (provenită de la animale hrănite pe pășune), de curcan sau de pui (crescuți în aer liber), ficatul, ouăle, spanacul.

3. Ai grijă de sănătatea intestinului

Ce legătură există însă între glanda tiroidă și intestin? Una foarte strânsă, afirmă dr. Josh Axe. Bolile tiroidiene se asociază cu o disfuncție digestivă numită sindromul intestinului permeabil („leaky gut"). Din cauza permeabilității intestinale, anumite proteine greu digerabile, cum ar fi glutenul, trec de bariera intestinală și ajung în sânge, provocând inflamație în tot corpul, inclusiv la nivelul glandei tiroide. Probioticele – bacteriile bune care intră în alcătuirea microbiomului intestinal – sunt aliatul nr. 1 pentru însănătoșirea intestinului. Pentru a ameliora simptomele intestinului permeabil, consumați alimente bogate în probiotice (iaurt, sana, chefir, murături, natto) și faceți o cură cu un supliment pe bază de probiotice.

4. Mișcarea nu trebuie să lipsească din program

Unul dintre beneficiile mai puțin cunoscute ale mișcării este faptul că poate îmbunătăți funcția tiroidiană. Activitatea fizică este utilă pentru a trata atât hipertiroidismul, cât și hipotiroidismul deoarece reglează activitatea hormonilor tiroidieni și echilibrează metabolismul. Printre altele, mișcarea îmbunătățește dispoziția și te ajută să menții un nivel optim de energie fizică și mentală. Te sfătuim să-ți dedici cel puțin 30 de minute din zi exercițiilor cardiovasculare sau antrenamentelor combinate.

5. Consumă alimente bogate în magneziu

Magneziul este un alt mineral esențial pentru a proteja sănătatea tiroidiană. Tiroida are nevoie de magneziu pentru a converti iodul în hormoni. În plus, absorbția corectă a magneziului face posibilă menținerea unei sănătăți metabolice și hormonale optime. Poți obține magneziu consumând: avocado, ouă, spanac, stafide, porumb, banane, ciocolată cu peste 70% cacao, semințe, nuci, alune, migdale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel