Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a închiria un apartament
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a închiria un apartament / Foto: Pixabay, de Chaiyan Anuwatmongkolchai
Cinci lucruri pe care trebuie să le faci înainte de a închiria un apartament / Foto: Pixabay, de Chaiyan Anuwatmongkolchai
Află în articol la ce trebuie să fii atent înainte de a închiria un apartament.

În prezent interesul pentru închirierea apartamentului crește considerabil pentru că este tot mai dificilă cumpărarea de locuințe. Atunci când alegi să închiriezi un apartament însă trebuie să fii foarte atent la mai multe aspecte. Iată 5 sfaturi utile pe care să le iei în considerare atunci când îți cauți un apartament de închiriat:

1. Stabilește-ți bugetul

Este important ca în primul rând să își stabilești un buget și să cauți un apartament în limitele acestui buget. Este foarte important să știi din stat câți bani poți aloca lunar chiriei. Acest lucru te va ajuta să îți concentrezi căutarea pe apartamentele care se încadrează în bugetul tău și îți va permite să eviți să închiriezi un apartament pe care îl vei putea plăti. De asemenea, nu uita să ții cont și de costurile suplimentare, precum facturile pentru utilități.

2. Verifică starea apartamentului

Atunci când mergi să vezi apartamentul pe care intenționezi să îl închiriezi, asigură-te că verifici starea generală a acestuia. Caută posibilele semne de deteriorare, cum ar fi pereți cu mucegai, parchet cu pete sau mobilier uzat. Verifică dacă instalațiile de apă și gaze sunt funcționale sau dacă necesită careva reparații. Ar trebui să verifici și semnalul telefonului, asta dacă nu îți dorești să fie necesar să ieși afară de fiecare dată când vrei să vorbești cu cineva la telefon.

Dacă vezi ceva care îți ridică semne de întrebare, întreabă proprietarul sau agentul imobiliar despre asta înainte de a bate palma pentru închiriere.

3. Verifică-ți vecinii

Alege un cartier care îți convine, care să fie sigur și să îți ofere acces la locuri și servicii de care ai nevoie. Verifică dacă există magazine, supermarketuri, farmacii sau spitale în apropiere. Dacă ai copii, verifica ca școala sau grădinița acestora să fie aproape de casă.

De asemenea, poți să verifici și dacă există stații de autobuz sau metrou în apropiere, astfel încât să poți ajunge ușor la locul de muncă sau în alte zone importante ale orașului. La fel de important este să analizezi un pic și ce vecini ai vedea. Dacă scara pare una destul de liniștită, probabil nu vei avea probleme cu vecinii tăi. Dacă auzi prea mult zgomot sau vezi o scară murdară ar trebui să îți dai niște semne de întrebare.

4. Verifică informațiile despre proprietar sau agentul imobiliar

Înainte de a încheia un contract de închiriere verifică dacă proprietarul sau agentul imobiliar este înregistrat legal și dacă are un istoric bun în domeniu. Poți verifica informațiile despre proprietar sau agent în Registrul Național al Persoanelor Juridice sau pe site-urile specializate în imobiliare.

Citește cu atenție contractul de închiriere. Înainte de a semna un contract de închiriere, asigură-te că ai citit cu mare atenție toate clauzele. Verifică termenii și condițiile de plată, regulile referitoare la îngrijirea apartamentului, precum și perioada de notificare necesară pentru a încheia contractul. Dacă nu ești sigur de ceva, întreabă proprietarul sau agentul imobiliar despre asta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel