Cinci țări din lume nu au fost colonizate de europeni. Care sunt acestea
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Un studiu apărut în urmă cu ceva timp a scos la iveală faptul că doar cinci țări din lume au reușit să scape de răspânditul colonialism european.

În ziua de astăzi, Europa nu mai este puterea care a fost odată. Tradiționalele diviziuni din cadrul continentului nostru și vechile rivalități, unele dintre ele încă nerezolvate, face ca în anumite domenii Europa să nu poată ține pasul cu țări precum China sau Statele Unite, scrie playtech.ro.

Această diversitate de culturi de pe continentul nostru este atât un punct tare, mai ales din punct de vedere turistic, cât și un punct slab, din punct de vedere economic. Dar în urmă cu două secole, bătrânul continent era, din multe puncte de vedere, stăpânul absolut al planetei.

Dacă nu luăm în considerare Taiwan, există la acest moment 195 de țări pe Pământ. Dintre toate aceste țări, doar cinci au reușit să scape complet de vechiul colonialism practicat de marile puteri europene. După cum relatează cei de la Vox, între anii 1500 și 1960, restul țărilor din afara Europei fie au fost colonizate, fie au făcut parte la un moment dat din sfera de influență a unei anumite puteri.

Continentele americane, Australia, orientul mijlociu, aproape tot continentul african și mare parte din Asia s-au aflat, într-o formă sau alta, sub control european. Mai jos aveți o hartă unde situația este prezentată mai clar. Trebuie făcut însă niște mențiuni importante.

În primul rând, Guiana Franceză este prezentată ca parte din Europa. Deși din punct de vedere geografic acest lucru nu este adevărat, regiune a fost colonizată. De asemenea, avem niște situații interesante și în orientul mijlociu. În primul rând, Turcia s-a aflat sub influență europeană la sfârșitul Primului Război Mondial, atunci când puterile europene au împărțit coloniile Imperiului Otoman între ele și au stabilit zone de ocupație în Turcia. Ulterior, turcii au recăpătat puterea în țara lor, după ce au dus un război dificil.

Țări aflate sub influența europenilor

Din teritoriul care este astăzi ocupat de Arabia Saudită, doar anumite regiuni au fost ocupate de otomani, aceste colonii trecând după aceea în posesia europenilor. Țara s-a aflat, deci, sub influență Europeană într-o anumită măsură. Iran și Afghanistan au fost atât și sub influență britanica, dar și sub influență rusească, europenii având astfel acces monopol asupra resurselor în anumite zone.

Nici China nu a scăpat, aceasta cedând numeroase zone marilor puteri. Prin anumite metode (inclusiv războaie), chinezii au fost forțați să facă unele concesiuni, iar europenii au ajuns să controleze în totalitate orașe precum Shanghai sau Hong Kong.

Țări care au scăpat de colonialism

Dar au fost și anumite regiuni care nu au cedat presiunilor și care au reușit să scape de colonialism. Acestea sunt Coreea de Nord și Coreea de Sud (acestea nefiind însă separate până la mijlocul secolului trecut), Thailanda, Japonia și Liberia. Cu excepția Liberiei, un lucru pe care toate acestea l-au avut în comun a fost politica izolaționistă. În ajutorul Thailandei, însă, au sărit chiar și britanicii și francezii când au decis ca această țară să rămână independent, acționând ca un ”stat tampon” între cele două puteri.

Liberia, de cealaltă parte, a fost probabil cel mai norocos stat african. Statul a fost format de către emigranți americani de culoare și a fost susținut chiar de către Statele Unite. Astfel, Liberia a reușit să scape și ea de colonialism. Unele țări, precum Portugalia, au renunțat la posesiuni foarte târziu, iar Franța și Mare Britanie încă mai dețin rămășițe ale acelei perioade, cunoscute acum drept teritorii de peste mări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel