Cîmpeanu, anunț înainte de începerea școlii: În a doua jumătate a lunii octombrie e posibil să se ajungă la rata de 6 la mie
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Foto: B1 TV
Foto: B1 TV
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut declarații în contextul în care luni, 13 septembrie, începe noul an școlar.

Ministerul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi seara la emisiunea Actualitatea, cu Tudor Mușat, că școala va începe pentru toți elevii în format fizic.

Cu toate acestea, după un calcul matematic, ministrul a atras atenția că din a doua jumătate lunii octombrie este posibil ca în București să se depășească pragul de 6 la mie, care nu mai permite desfășurarea în format fizic a cursurilor.

"Nu suntem pregătiți în mod clar pentru predarea online. Elevii au suferit pierderi din perspectivă educațională, din perspectivă comportamentală, emoțională, sunt mult prea mari aceste pierderi, școala trebuie să se desfășoare cu prezență fizică în limita siguranței sanitare.

INSP, Ministerul Sănătății, CNSU au stabilit că școala se desfășoară cu prezență fizică până când se atinge pragul de infectări de 6 la mia de locuitori.

Acest prag a funcționat și anul trecut. Tot 6 la mie a fost. Acest prag face parte și din Ordinul comun Ministerul Educației-Ministerul Sănătății, pe baza informațiilor de la cei care au competențe în domeniu. Știind că trebuie să fie un prag, ascultând opinia specialiștilor am susținut acest prag.

În a  doua jumătate a lunii octombrie este posibil ca în București să se ajungă la 6 la mie. Acest trend nu va putea fi atenuat decât prin vaccinare", a declarat Sorin Cîmpeanu, în direct la B1 TV.

"Avem peste 193.000 de angajați care s-au vaccinat"

Ministrul Educației a anunțat că peste 193.000 de angajați din învățământ s-au vaccinat anti-COVID. Numărul persoanelor din Educație care s-au vaccinat ajunge astfel la 61%.

"Am terminat de centralizat datele, avem peste 193.000 de angajați vaccinați. Reprezintă 61% din totalul personalului din învățământ (…) Dar este nevoie de respectarea măsurilor sanitare și mai ales de purtarea măștii de protecție, pentru a evita cazurile de infectare în școală.

Avem, pe fiecare unitate școlară, numărul persoanelor vaccinate. Am centralizat datele la nivel național, dar ele nu pot fi făcute publice la nivel național, nominal. Părintele nu poate afla cu exactitate ce profesori sunt vaccinați și nu, pentru că este o încălcare a GDPR", a completat el.

Alte anunțuri ale ministrului Sorin Cîmpeanu

Mai mult, ministrul Educației a mai vorbit și despre teze și a spus că: „în acest an, tezele se vor da normal, simulările se vor derula normal, vrem să se deruleze normal acest an”.

În ce privește admiterea în liceu, Cîmpeanu a reiterat ideea că nu va fi niciun fel de schimbare anul acesta: „admiterea vara viitoare la liceu se va da după exact aceleași reguli după care s-a dat și anul acesta, bacalaureatul la fel”.

Legat de bacalaureatul unitar bazat pe competențe, ministrul spune că ar putea să apară nu mai devreme de anul 2027, în cazul în care va exista o lege în acest sens.

Referitor la rata de infectare din București, Cîmpeanu a afirmat, joi seara, la Digi24, că previziunile arată 6 la mie în octombrie: „din păcate, pentru elevi prezența fizică nu va mai fi posibilă. Va fi posibilă pentru creșe și grădinițe, unde învățământul online este o aberație. Din fericire, sunt convins că va fi pentru o perioadă scurtă, pentru că și în valul 3 am avut o perioadă de circa 10 zile în care s-a depășit rata de 6 la mie”.

Întrebat despre o estimare făcută de UBB la Cluj, potrivit căreia în Cluj, pe 27 septembrie, va fi depășită rata de 6 la mie, iar pe 1 octombrie în Cluj-Napoca va ajunge la 8 la mie, Cîmpeanu a declarat că nu are „globul de cristal”, însă pentru începutul anului universitari deciziile aparțin universităților, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel