Data publicării:

Cifrele care dau fiori: peste 500 de morţi şi aproape 1000 de răniţi pe teritoriul Ucrainei

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sute de vieţi nevinovate s-au pierdut în urma atacului armat al Rusiei asupra Ucrainei / Foto: Pexels
Sute de vieţi nevinovate s-au pierdut în urma atacului armat al Rusiei asupra Ucrainei / Foto: Pexels
Râuri de sânge şi de lacrimi curg în Ucraina de două săptămâni. Cei mai mulţi şi-au pierdut viaţa sau au fost schilodiţi de bombardamentele de artilerie grea. Cifrele ne dau fiori. Peste 500 de inimi au încetat să mai bată de la începutul conflictului.

Cel puţin 516 civili au fost ucişi în Ucraina de la începerea invaziei militare ruse, pe 24 februarie, a anunţat miercuri Biroul Înaltului comisar ONU pentru Drepturile Omului.La aceştia, se mai adaugă şi 908 răniţi. Sunt în plus 42 de persoane ucise în ultimele 24 de ore. În regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk au fost raportaţi 111 morţi şi 462 de răniţi în rândul populaţiei civile.

În alte regiuni ale Ucrainei - Kiev, Cerkasi, Cernihiv, Harkiv, Herson, Mikolaiv, Odesa, Sumi, Zaporijjia şi Jitomir - sunt 405 morţi şi 446 de răniţi. "Cele mai multe victime civile sunt rezultatul utilizării armelor explozive cu impact pe arii extinse, inclusiv sisteme de artilerie şi sisteme de rachete multiple. Oficiul Înaltului comisar ONU pentru Drepturile Omului crede că bilanţul real al victimelor este mult mai mare, mai ales în teritoriile aflate sub control guvernamental şi mai ales ca rezultat al intensificării confruntărilor în ultimele zile, urmând să fie analizate noile date. Aceste situaţii se referă la oraşele Volnovaha, Mariupol, Izium, unde există acuzaţii că ar fi sute de victime civile. Aceste cifre sunt în curs de a fi coroborate şi nu sunt incluse în actualele statistici", precizează agenţia Naţiunilor Unite.

Majoritatea victimelor au fost ucise în urma exploziilor provocate de arme, cum ar fi bombardamentele de artilerie grea, sisteme de rachete cu lansare multiplă și rachete, potrivit biroului pentru drepturi, care are monitori în Ucraina. Peste 1milion de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă pe 24 februarie, potrivit cifrelor Națiunilor Unite, potrivit The Guardian.

Războiul din Ucraina continuă. Au fost din nou bombardamente, în timpul nopții. Cele mai puternice explozii s-au auzit în regiunea Harkov, iar la Kiev au răsunat alarmele antiaeriene. Tot în cursul nopții, aproximativ 5.000 de oameni evacuați din Sumî au ajuns la Poltava, oraș care până acum nu a fost atacat de forțele rusești. Miercuri, în mai multe orașe din Ucraina ar fi trebuit să înceapă evacuarea civililor, însă unele coridoare au fost atacte de ruși. În orașul-port Mariupol este o adevarată criză umanitară, cu sute de mii de oameni înfometați, fără apă potabilă, căldură și electricitate. „Acesta nu e război, este exterminare”, spune o femeie dintr-o localitate de lângă Kiev, care a reușit să scape de bombardamentele rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel