Data publicării:

Cifre îngrijorătoare. Scade populația Chinei

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Agerpres via Reuters
foto: Agerpres via Reuters

Populaţia Chinei a scăzut în 2023 pentru al doilea an consecutiv.

Populaţia Chinei a scăzut în 2023 pentru al doilea an consecutiv, potrivit datelor oficiale preluate de Agerpres, rata natalităţii încetinind în faţa presiunilor economice în creştere şi a unei schimbări a comportamentelor sociale.

Biroul Naţional de Statistică din Beijing a raportat o populaţie de 1,409 miliarde de persoane la sfârşitul anului 2023, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ două milioane de locuitori faţă de sfârşitul anului 2022.

În 2022, China a înregistrat prima scădere a populaţiei din ultimele şase decenii şi a pierdut titlul de "cea mai populată ţară din lume" în favoarea Indiei, potrivit ONU.

Măsuri de urgență

Guvernul chinez depune eforturi considerabile pentru contracararea declinului demografic prin intermediul unor măsuri precum majorarea alocațiilor familiale, care, deși moderate, sunt menite să încurajeze creșterea populației. În acest sens, se desfășoară o campanie intensivă de comunicare publică, focalizată pe promovarea natalității și conștientizarea importanței având familii mai mari. În plus, au fost luate în considerare inițiative precum permiterea cuplurilor să aibă trei copii, cu scopul de a inversa tendința de scădere a numărului de nașteri în țară.

"La sfârşitul anului 2023, populaţia naţională era de 1,40967 miliarde de persoane", o "scădere cu 2,08 milioane faţă de cea de la sfârşitul anului 2022", a declarat miercuri Biroul Naţional de Statistică.

Cifra include doar persoanele de naţionalitate chineză care locuiesc în China continentală, excluzând locuitorii teritoriilor semiautonome chineze Hong Kong, Macao sau Taiwan (insula de 23 de milioane de locuitori revendicată de Beijing).

Declinul de anul trecut a fost mai mult decât dublu faţă de cel din 2022, când ţara a pierdut 850.000 de locuitori.

Scăderea demografică poate fi explicată prin mai multe motive, cum ar fi costul ridicat al educaţiei, lipsa de încredere în viitorul economic şi neîncrederea crescândă în instituţia căsătoriei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel