Data actualizării:
Data publicării:

Ciclonul Dana lovește estul Indiei. Sute de mii de persoane sunt evacuate - FOTO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Estul Indiei a fost vizat de ciclonul Dana.

Ploi abundente și vânturi puternice au lovit vineri părți din estul Indiei, în timp ce o furtună tropicală a lovit zonele de coastă și echipele de salvare s-au pregătit pentru impactul acesteia.

Ciclonul tropical Dana a atins țărmul de-a lungul coastei de nord a statului Odisha ca echivalentul unei furtuni tropicale în bazinul Atlanticului, cu vânturi de 110 kilometri pe oră, potrivit Centrului Comun de Avertizare pentru Taifunuri (JTWC). Furtuna a fost localizată la aproximativ 250 de kilometri sud-vest de Kolkata, deplasându-se spre nord, nord-vest cu 12 km/h, la ora locală 9 dimineața.

Foto: Agerpres

Dana a adus precipitații de 50-150 de milimetri în statul Odisha și Bengalul de Vest și, cel mai mult, 160 de milimetri în orașul Chandbali. Nu au fost raportate imediat victime sau pagube.

Înainte de atingerea țărmului, autoritățile au evacuat sute de mii de persoane, au închis școli și au anulat trenuri și zboruri în unele părți ale țării. Departamentul de Meteorologie al Indiei (India MET) a emis cea mai ridicată avertizare de ploi pentru părți din Odisha și Bengalul de Vest.

Aproximativ 300000 de persoane evacuate

Ministrul-șef din Odisha, Mohan Charan Majhi, a declarat agenției de presă Press Trust of India, înainte ca furtuna să atingă uscatul, că aproximativ 300000 de persoane au fost evacuate din zonele vulnerabile, adăugând că trei districte vor fi probabil grav afectate.

Foto: Agerpres

Autoritățile intenționau să evacueze peste 1 milion de persoane din 14 districte. De asemenea, mai multe echipe de ajutoare și salvatori au fost trimise în stat, care este predispus la cicloane și furtuni puternice.

„Guvernul este pe deplin pregătit să facă față situației. Sunteți în mâini sigure”, a declarat Majhi.

Foto: Agerpres

Coastele estice ale Indiei au fost mult timp predispuse la cicloane, însă numărul furtunilor intense este în creștere de-a lungul coastei țării. Anul trecut a fost cel mai mortal sezon ciclonic din India din ultimii ani, cu 523 de morți și pagube estimate la 2,5 miliarde de dolari.

Se preconizează că Dana se va diminua pe măsură ce se deplasează spre vest prin Odisha, aducând precipitații moderate sau izolat abundente de-a lungul traseului său în weekend, conform CNN.

Furtună mortală în Filipine

De asemenea, în Filipine o furtună a provocat 46 de decese. Alte 20 de persoane sunt date dispărute, după ce furtuna tropicală Trami a făcut ravagii.

Aproape 240000 de persoane au fost adăpostite în centre de evacuare, iar 7510 pasageri au rămas blocați în porturi și 36 de zboruri au fost anulate vineri, a anunțat Guvernul Filipinelor, în timp ce președintele a cerut ca asistența să fie trimisă în zonele cele mai afectate.

Agenția de apărare civilă din Filipine a declarat că decesele și rănile raportate au fost cauzate de alunecări de teren, inundații și alte incidente legate de furtună, în principal în regiunea centrală Bicol, care a fost inundată de ploi torențiale, conform Reuters.

Citește în continuare aici: Furtună tropicală mortală în Filipine. Trami a ucis 46 de persoane, alte 20 sunt dispărute - FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel