Data actualizării:
Data publicării:

Ciclonul Ashley lovește România. Elena Mateescu (ANM) avertizare de ultimă oră din sediul Guvernului

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Vremea
WhatsApp
captură foto de pe YouTube Guvernul României
captură foto de pe YouTube Guvernul României
Elena Mateescu (ANM) a făcut precizări privind starea vremii după ce România va fi lovită de ciclonul Ashley.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, a venit cu precizări privind starea vremii în zilele viitoare, în contextul ciclonului Ashley, care va lovi România.

”Venim cu date noi, actualizate în această dimineață, pe baza datelor de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe termen mediu, rularea de la 00 și de azi dimineață de la 06.

Dacă astăzi, mâine și sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem, așa cum am tot anunțat-o pe parcursul acestei săptămâni, chiar și sâmbătă, 26-33 de grade în sudul țării, ei bine, situația se va schimba începând de duminică, atunci când de la 34 de grade, practic o prăbușire a regimului de temperaturi la cel mult 15 grade în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 de grade în partea de sud-est a țării.

Ce înseamnă acest lucru? O spunem de fiecare dată. Un schimb de masă de aer foarte rece pe un fond preexistent de aer foarte cald înseamnă fenomene meteorologice extreme care impun o atenție deosebită în intervalul următor. Și de aceea, astăzi, împreună cu colegii de la Centrul Național de Prognoză, Administrația Națională de Meteorologie, pe baza următoarelor date, din această noapte, de la orele 00, și de mâine dimineață, de la 06, la ora 10, în cadrul Consiliului de Prognoză va emite o alertă meteorologică generală.

La început, pentru partea de vest, nord-vest a țării, mă refer la Banat, Crișana și vestul Transilvaniei, pentru că activitatea ciclonică în Mediterana este foarte intensă și vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a țării, la început în partea de vest, nord-vest. Probabil, cu siguranță, un Cod galben,  având în vedere cantitățile de precipitații prognozate la acest moment, de până la 30-40 l/mp, după care, începând de duminică și până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce privește acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat,  să avem zone în țară de Cod galben, posibil în toată țara, și chiar și areale de Cod portocaliu”, a declarat Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, la Palatul Victoria, după ședința de guvern.

Se așteaptă și un Cod roșu din cauza precipitaților

”Cele mai mari cantități, de 60-80 l/mp, posibil peste 90 l/mp, le așteptăm, așa cum arată datele de astăzi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpații Meridionali și de Curbură. Cu siguranță, mâine dimineață, în funcție de ultimele informații vom interveni, conform datelor astfel încât dacă există probabilitate foarte mare de a avea cantități care să depășească, pe secvențe foarte scurte de timp, prin acumulare, în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 l/mp, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roșu, de tip nowcasting, fie un Cod roșu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantități este una destul de extinsă și mă refer aici la zone din Oltenia și Muntenia, în mod deosebit, și zona Carpaților Meridionali și de Curbură”, a mai spus Elena Mateescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel