CIADO 10 ani. Lazăr Gigel-Bălăceanu Stolnici, mare problemă: Cum să facem?
Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO) a împlinit zece ani de când luptă pentru români și desfășoară proiecte în domeniul prevenirii traficului și consumului de droguri, în domeniul tratamentului, recuperării și reînserției sociale a dependenților de droguri.
CIADO a făcut foarte multe pentru București și bucuresteni. Când a explodat consumul de etnobotanice, această organizație era singura pe zona de prevenire și alternative, fiind întotdeauna prezentă în licee, spații culturale și campanii stradale.
CIADO înseamnă, înainte de toate, două nume: Lazăr Gigel, președintele executiv, și academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Cei doi s-au implicat extrem de mult în ceea ce a însemnat această luptă care nu a fost deloc ușoară. Au avut multe piedici, dar împreună au reușit să le facă viața mai ușoară tinerilor care s-au lovit de probleme cu drogurile.
La vârsta la care alți oameni în vârstă și-ar duce traiul liniștiți, alături de nepoți, Constantin Bălăceanu-Stolnici este implicat într-o mulțime de activități. Academicianul este, printre altele, preşedintele Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIADO). Este nelipsit de la conferințele importante CIADO și se implică în toate proiectele. Despre toate aceste lucruri, Lazăr Gigel, președinte CIADO, a vorbit pentru DC News într-un interviu acordat în 2015.
"La momentul când s-a constituit CIADO, toți membrii fondatori s-au întrebat cine ar trebui să fie președintele CIADO. Atunci toată atenția noastră s-a îndreptat către domnia sa întrucât face tratamente privind dependențele încă de acum 50 de ani. La ora actuală, Constantin Bălăceanu-Stolnici este cel mai bun specialist în materie de evaluare, prevenire și consiliere din România în ceea ce privește dependența de alcool, tutun și droguri", a povestit Lazăr Gigel pentru DC News.
"Sperăm ca domnul academician să mai trăiască cel puțin 20 de ani, dar noi ne punem o mare problemă: cum să facem să conservăm creierul domniei sale pentru a putea să extragem - spre evoluția științei - toate cunoștințele sale în materie de neurologie, neuropsihologie, în materie de consiliere, tratament și tot ce ține de această zonă. Să nu mai vorbim despre istoria României pe care o cunoaște atât de bine... Ar fi foarte interesant să găsim un răspuns la această întrebare pentru noi și pentru generațiile viitoare", ne-a mai zis Lazăr Gigel în cadrul respectivului interviu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News