Christine Lagarde (BCE): Inflația în zona euro ar putea înregistra o creștere
Inflația în zona euro ar putea înregistra o creștere în lunile următoare, însă președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat vineri că instituția va menține nivelul actual al dobânzilor pentru o perioadă suficient de lungă pentru a asigura revenirea creșterii prețurilor la ținta de 2%, potrivit Reuters.
Despărțirea abruptă a inflației la 2,9% în luna precedentă a alimentat speculațiile privind o scădere rapidă a prețurilor, dar Lagarde a avertizat că această deflație rapidă ar putea să se încheie curând, iar creșterea prețurilor ar putea chiar să accelereze în viitorul apropiat, datorită evoluției prețurilor la energie.
Lagarde a declarat la un eveniment organizat de Financial Times: "Există probabil o revenire a inflației ridicate, și ar trebui să ne așteptăm la asta. Chiar dacă prețurile la energie rămân acum la un nivel rezonabil, vom pierde efectul de bază favorabil în ianuarie și februarie."
Ținta BCE este o rată a inflației de 2% spre finalul lui 2025 și o stagnare în jur de 3% în cea mai mare parte a anului viitor. Cu toate acestea, șefa BCE a subliniat că, chiar și în cazul unei inflații mai ridicate, ar putea să nu fie necesare noi majorări ale dobânzilor.
"Suntem la un nivel în care cred că, dacă nu modificăm dobânzile, vom reveni la ținta de 2% pe termen mediu," a afirmat Lagarde, avertizând că riscurile la adresa inflației continuă să persiste și că BCE este nemulțumită de absența unui acord privind noul cadru fiscal pentru statele membre UE.
BCE a avertizat în mod repetat că restricțiile bugetare sunt esențiale pentru reducerea inflației și că prea multe cheltuieli ar putea forța instituția cu sediul la Frankfurt să strângă din nou politica monetară pentru a compensa impulsul fiscal.
La reuniunea de politică monetară din 26 octombrie, BCE a luat o pauză după cel mai lung ciclu de majorare a dobânzilor din istoria de 25 de ani a instituției, subliniind că cele mai recente date arată că inflația încetinește ușor spre ținta de 2%. Astfel, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75%, și respectiv, 4%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News