Christine Amanpour, gest curajos. A refuzat să își acopere capul în timpul interviului cu președintele Iranului
Celebra jurnalistă Christine Amanpour a ales să sfideze normele sociale din Iran și a refuzat să poarte un văl atunci când l-a intervievat pe președintele Ebrahim Raisi.
Jurnalista vedetă a postului de televiziune CNN Christiane Amanpour a afirmat joi că a refuzat să poarte un văl pentru a-l intervieva la New York pe preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, ceea ce a provocat, potrivit ei, anularea întâlnirii faţă în faţă cu şeful statului iranian, transmite AFP și Agerpres. Potrivit mesajelor pe Twitter ale şefei secţiei internaţionale a CNN, un consilier al preşedintelui iranian a venit să o vadă la 40 de minute după ora la care interviul ar fi trebuit să înceapă, pentru a-i spune că Ebrahim Raisi sugera ca jurnalista să poarte un văl, întrucât sunt lunile sfinte Mouharram şi Safar.
Amanpour a refuzat să dea curs cererii, iar consilierul iranian i-a explicat că în aceste condiţii interviul, care urma să se desfăşoare în marja Adunării Generale a ONU, nu va avea loc.
Interviul cu președintele Ebrahim Raisi nu a avut loc
Interviul nu a avut loc. În contextul în care manifestaţiile continuă în Iran şi sunt ucişi oameni, ar fi fost important de vorbit cu preşedintele Raisi, a conchis Christiane Amanpour, care a postat o fotografie cu ea în faţa unui fotoliu gol.
În ultima săptămână, iranienii au ieşit în stradă în mai multe oraşe din ţară pentru a protesta în legătură cu moartea tinerei Mahsa Amini, petrecută în timp ce se afla în custodia poliţiei, care o reţinuse pentru că ţinuta ei nu ar fi respectat întocmai normele islamice.
Manifestaţiile s-au soldat cu 17 morţi, potrivit guvernului iranian, însă organizaţia neguvernamentală Iran Human Rights (IHR, cu sediul la Oslo) a evocat cel puţin 31 de civili ucişi în ultimele şase zile.
Proteste în Iran. Femeile dau foc hijaburilor
Femeile au fost în fruntea escaladării protestelor din Iran, declanșate de moartea unei tinere aflate în custodia poliției pentru încălcarea legilor morale privind hijabul. Mulțimile au aplaudat când femeile și-au ars hijaburile pe un foc de tabără în Sari, marți, fiind a cincea zi consecutivă de proteste și revolte în Iran. Activiștii au spus că o femeie se numără printre cei trei protestatari împușcați de forțele de securitate din Urmia, Piranshahr și Kermanshah, scrie BBC.
Autoritățile au acuzat protestatarii că au ucis doi civili în Kermanshah, precum și un asistent de poliție în Shiraz. Se raportează acum că cel puțin șapte persoane au fost ucise de când au izbucnit protestele împotriva legilor hijabului și a poliției morale după moartea lui Mahsa Amini.
Femeia kurdă de 22 de ani, din orașul Saqez, a murit vineri în spital, după ce a stat trei zile în comă. Ea se afla cu fratele ei la Teheran când a fost arestată de poliția morală, care a acuzat-o că a încălcat legea care impune femeilor să-și acopere părul cu un hijab sau basma, iar brațele și picioarele cu haine largi. Ea a intrat în comă la scurt timp după ce a leșinat într-un centru de detenție.
Au existat rapoarte care afirmă că poliția ar fi lovit-o pe Amini în zona capului cu o bâtă, iar aceasta s-ar lovit apoi cu capul de unul dintre vehiculele lor, a declarat Înaltul Comisar interimar al ONU pentru drepturile omului, Nada al-Nashif. Vezi imagini de la proteste și citește articolul integral AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News