Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Chiuariu prezintă soluția cea mai rațională pentru organizarea referendumului

Autor: ana | Categorie: Politica
WhatsApp

Șeful Comisiei Juridice a Senatului, Tudor Chiuariu,  a precizat, marți , la RFI, că pare puțin probabilă cumularea referendumului pentru modificarea Constituției cu alegerile parlamentare, prezentând, totodată, și care ar fi soluția cea mai rațională pentru consultarea populației în această privință.

"Noi încă nu am luat o decizie definitivă privind momentul la care Constituţia revizuită va fi supusă aprobării prin referendum cetăţenilor români cu drept de vot (...). Interesul tuturor este ca până la urmă cât mai mulţi români să vină la vot şi să se exprime asupra noii legi fundamentale", a declarat Tudor Chiuariu.

Potrivit vicepreşedintelui executiv al PNL, "analiza premierului este corectă, cu amendamentul că pare mai puţin probabil să fie cumulat referendumul cu alegerile europene, având în vedere şi specificul acestor alegeri. Eu chiar mi-aş dori ca în cadrul campaniei pentru Parlamentul European să discutăm despre problematica Uniunii Europene, despre viitorul Uniunii Europene, despre locul României în Uniunea Europeană şi din punctul ăsta de vedere, pare mai puţin potrivită alăturarea acestor două tipuri de scrutinuri. Mai mult decât atât, aşa cum a dovedit-o experienţa de până acum, alegerile europene sunt totuşi alegerile la care prezenţa la vot este cea mai scăzută. Ar exista şi inconvenientul legat de pragul care potrivit deciziei CCR ar rămâne în vigoare. Nu în ultimul rând, trebuie să luăm în considerare că principalele forţe ale Uniunii Social Liberale, PNL şi PSD, vor participa la aceste alegeri pe liste separate", a explicat liderul liberal.

Soluţia "cea mai raţională", pentru organizarea referendumului, odată cu alegerile prezidențiale

Tudor Chiuariu a menționat, de asemenea, și care ar fi soluţia "cea mai raţională" pentru organizarea referendumului: "Cred că e soluţia care rămâne cea mai raţională (organizarea referendumului odată cu alegerile prezidenţiale-n.r.), în urma acestei decizii a CCR. Dar nu excludem nici din motive ce ţin în principal de regionalizare şi de faptul că de la 1 ianuarie 2014 vom intra într-un nou exerciţiu financiar al Uniunii Europene şi din punctul ăsta de vedere ar fi bine ca administraţia publică centrală şi locală să fie pregătită ca în următorul exerciţiu financiar să absoarbă mai multe fonduri europene (...) şi din punctul ăsta de vedere, dacă vom amâna referendumul pentru revizuirea Constituţiei, va trebui să găsim alte modalităţi prin care în fapt autorităţile locale în funcţie şi organizarea administraţiei româneşti poate să fie pregătită la 1 ianuarie 2014, astfel încât rata de absorbţie a fondurilor europene să fie mult îmbunătăţită în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene", a precizat șeful Comisiei Juridice a Senatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel