Chirurgia robotică, revoluţie în medicină. Dr. Teodor Buliga, Sanador: Un chirurg nu o să poată niciodată să întoarcă mâna la 570 de grade. E ca şi cum ai opera cu dreapta în stânga-spate
Dr. Teodor Buliga, Sanador, a vorbit, la Interviurile DCNews și DCMedical, despre chirurgia robotică şi aplicaţiile ei în medicina non-invazivă din România.
Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate. Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator. Sistemul de chirurgie robotică pune la dispoziția chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenție minim invazivă. Însă nu robotul este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate ale sistemului pe care le controlează prin intermediul unei console. Dr. Teodor Buliga a venit cu mai multe explicaţii:
"Chirurgia robotică nu utilizează incizii largi pentru a intra în cavitatea abdominală. Se folosesc găurele mici prin care se introduc anumite instrumente speciale. Se mai foloseşte dioxidul de carbon cu ajutorul căruia se creează o aşa-zisă "cameră de lucru" în abdomen, unde chirurgul poate să lucreze printre organe nestingherit. Există o cameră de luat vederi care îţi oferă imagine de ansamblu în interior şi de-aici încolo lucrurile încep să devină mai specifice. Camera de vedere asigură o mărire a cadrului de zece ori, vezi tridimensional, vezi toate detaliile, vase mici de sânge, nervişori mai mici, leziuni, inclusiv limitele dintre o tumoră şi ţesutul sănătos. Sunt o mulţime de facilităţi pe care chirurgia robotică le aduce. De exemplu, poţi să injectezi o anumită substanţă care colorează ţintit vasele sau ganglionii. Automat, camera preia imaginea şi "spune" - până aici e vascularizat bine, aici este tumoră ş.a.m.d."
Instrumente specifice
Chirurgia robotică vine să compenseze limitele chirurgiei laparoscopice, crescând considerabil calitatea imaginii câmpului operator, amplificând dexteritatea şi îmbunătățind precizia. Asta face posibilă abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate sigur și eficace, cu mai puține complicații, cu scăderea timpului de spitalizare și cu rezultate semnificativ mai bune. Medicul Buliga spune că instrumentele folosite fac diferenţa. "Instrumentarul din chirurgia robotică diferă fundamental de alte tehnici ale chirurgiei minim-invazive. Instrumentele au o mare manevrabilitate, au un sistem de coordonare de scripeţi, astfel că mobilitatea lor depăşeşte mobilitatea naturală a mâinii. Chirurgul nu o să poată niciodată să întoarcă mâna la 570 de grade aşa cum o face instrumentul de chirurgie robotică. În plus, au 5-7 puncte de mişcare, e ca şi cum ai opera cu mâna dreaptă în partea stângă-spate a corpului, ceea ce nu se va întâmpla niciodată în viaţa reală. Această manevrabilitatea, combinată cu o vizibilitate extraordinară, permite chirurgului să facă anumite artificii şi procedee de mare fineţe. Precizia este neegalată de nicio altă tehnică de până acum" a explicat Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie robotică, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR.
Chirurgia robotică și-a dovedit eficacitatea mai ales în intervențiile chirurgicale laborioase, care necesită disecții minuțioase, în regiuni anatomice greu accesibile și complexe. Această procedură este utilă, de asemenea, în chirurgia oncologică, prin precizia și acuratețea cu care se realizează manopera chirurgicală, cu respectarea marginilor de siguranță ale exciziei, conform principiilor oncologiei. Decizia asupra tipului de intervenție chirurgicală se stabilește în urma discuției pacientului cu medicul curant, în cadrul căreia sunt explicate opțiunile disponibile și dacă este posibilă și recomandată intervenția prin chirurgie robotică. Ca orice tip de chirurgie, și chirurgia robotică prezintă riscuri. La fel ca alte tipuri de chirurgie minim invazivă, în cazurile complicate, chirurgia robotică poate necesita conversia la chirurgia deschisă.
Emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News