Chirteş (PNL): Noul concept de securitare naţională trebuie să se refere inclusiv la cazuri precum cel de la Caracal
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Senatorul PNL Cristian Chirteş, membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, a declarat vineri că formaţiunea sa şi preşedintele Klaus Iohannis au datoria de a-şi asuma o dezbatere legată de mecanismele de securitate naţională şi consideră că noul concept de securitate naţională trebuie să se refere inclusiv la cazuri cum este cel de la Caracal.

'Văzând cazul Caracal - activitatea Poliţiei, Jandarmeriei, a procurorilor - cred că este momentul ca PNL să îşi asume, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, imediat după alegerile prezidenţiale, acest pachet de legi privind securitatea naţională. În acest pachet de legi trebuie revizuit în totalitate modul de funcţionare a Jandarmeriei, Poliţiei Române, rolul pe care serviciile secrete îl au în devoalarea acestor clanuri sau organizaţii de crimă organizată.

Şi cred că noi, ca Partid Naţional Liberal, împreună cu preşedintele Klaus Iohannis, avem datoria de a ne asuma, începând din toamna acestui an, o dezbatere legată de tot ceea ce înseamnă mecanismele de securitate naţională. Mă refer atât la ordine publică, cât şi la modalitatea în care majoritatea PSD-ALDE a ciuntit Codul de procedură penală şi am văzut ce s-a întâmplat în acest nefericit caz (...) Noul concept de securitate naţională trebuie să refere inclusiv la cazuri cum este cel de la Caracal.

Fiindcă nu se poate ca mai multe instituţii să nu rezolve o problemă care, teoretic, se putea rezolva mult mai simplu şi apar multe nenorociri', a declarat Cristian Chirteş într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş. Senatorul PNL crede că va trebui modificat modul în care Jandarmeria, Poliţia şi serviciile secrete lucrează împreună, într-o nouă abordare. 'Acele protocoale care rezolvau probabil un caz ca şi Caracal trebuie regândite. Poate nu făcute protocoale, dar cel puţin să scriem în lege anumite proceduri de lucru, în care efectiv aceste organisme de forţă trebuie să acţioneze în asemenea cazuri', a precizat Cristian Chirteş.

Acesta a spus că exista o comisie specială pentru legile securităţii naţionale care s-a întrunit doar de două ori, deşi Legea siguranţei naţionale din România ar fi trebuit adaptată riscurilor de securitate actuale, aşa cum se întâmplă şi în alte state europene. 'Cu mare fanfaronadă, domnul ex-parlamentar, acum europarlamentar, Claudiu Manda, a constituit acea comisie specială pentru legile securităţii naţionale. A avut doar două întâlniri acea comisie, formată din membrii tuturor partidelor politice, iar de 4-5 luni acea comisie nu a mai fost întrunită. În cadrul comisiei am inventariat toate legile care se referă la securitatea naţională.

Şi în cadrul instituţiei prezidenţiale există un grup de lucru care se află într-o fază avansată cu modificarea acestei legi, dar, repet, noi lucrăm după o lege a siguranţei naţionale din 1991 (...) De aproape 30 de ani, cred că suntem singurul stat din Europa care avem aşa legi vechi în domeniu (...). Nu văd care ar fi interesul partidelor politice de a nu rezolva o problemă care produce efecte grave. Nu văd de ce partidul politic să se opună unor abordări moderne privind securitatea naţională', a subliniat Cristian Chirteş. Senatorul a mai spus că PNL a solicitat Birourilor Permanente reunite convocarea unei sesiuni extraordinare, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, în perioada 26 august - 2 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât începe sesiunea normală, pentru a rezolva câteva proiecte de lege importante aflate în dezbatere parlamentară.

'Vedem ce s-a întâmplat la Caracal, care este doar vârful icebergului, şi dorim de urgenţă dezbaterea proiectului de lege în ceea ce priveşte recursul compensatoriu. Este un proiect de lege care se află în Camera Deputaţilor. PNL solicită respingerea legii privind Secţia de investigare a magistraţilor. Solicităm abrogarea OUG 114, care a blocat investiţiile, a alungat investitorii, a blocat creditarea şi ce se întâmplă astăzi în economia românească multe se datorează acestei ordonanţe. De asemenea, trebuie să vedem de urgenţă ce s-a întâmplat cu transportul public judeţean în toate judeţele din România şi trebuie să sesizăm Avocatul Poporului pe probleme de constituţionalitate, deoarece transportul judeţean a fost scos din sfera serviciilor publice', a mai precizat senatorul PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel