Chirieac „traduce” scrisoarea USR transmisă Comisiei Europene după ce DNA a decis anchetarea Ioanei Mihăilă, Florin Cîțu și Vlad Voiculescu în dosarul vaccinurilor
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Analistul politic Bogdan Chirieac ne-a spus care a fost, în opinia sa, scopul scrisorii USR către Comisia Europeană.

În decursul ultimelor ore, liderul USR, Cătălin Drulă, a făcut publică o scrisoare înaintată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care ar dori să atragă atenția asupra întregii situații privitoare la ancheta DNA.

În urmă cu câteva zile, fostul prim-ministru al României, Florin Cîțu, dar și doi foști miniștri ai Ministerului Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, au fost luați în vizorul DNA pentru „abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind „autoratul și, respectiv, complicitate”, cu un prejudiciu de peste un miliard de euro.”

În acest context, scrisoarea lui Cătălin Drulă subliniază „o dovadă a dezechilibrului puterilor în stat în România”, dar și că ancheta ar fi fost „comandată” de partidele PSD și AUR într-o dorință a acestora de a denigra imaginea USR. Drulă mai pune „planul” celor două partide și pe umerii activității lui Dan Barna - un alt motiv invocat în scrisoare.

Nu în ultimul rând, reprezentantul USR mai spune că acuzațiile aduse celor trei (N.R. Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă) nu înseamnă decât acuzații aduse împotriva direcției Uniunii Europene din anii pandemiei.

De aceea, pentru a clarifica scopul scrisorii înaintate de USR, l-am contactat pe analistul politic Bogdan Chirieac. Cel din urmă ne-a spus că „scrisoarea USR nu e adresată Ursulei von der Leyen, ci propriului electorat”:

„Ideea că PSD și AUR manipulează justiția din România e aberantă. Este adevărat că justiția din România este nefuncțională și ar trebui, împreună cu UE, ca toți factorii de decizie să se așeze la masă pentru a reforma din temelii justiția dintr-o țară atât de importantă precum România. Justiția este nefuncțională, din toate punctele de vedere.”, ne-a spus analistul politic Bogdan Chirieac. 

DC News: Care a fost intenția USR prin scrisoarea adresată Comisiei Europene?

„Acest lucru nu are legătură cu „Dosarul vaccinurilor”. Justiția din România e nefuncțională de foarte mulți ani, de decenii - tot nefuncțională era și acum 10 ani când USR spunea „DNA să vină să vă ia” sau „Votați DNA”. Acest lucru se întâmpla pentru că DNA comitea abuzuri împotriva unor lideri care nu erau din partidul numit USR.”, a mai completat Bogdan Chirieac.

USR și-a făcut „tema” bine, dar nu a fost pe „subiect”

„Avem de a face cu o absurditate. În privința temei, USR cam are dreptate. Contractul pentru vaccinuri a fost făcut de România cu Comisia Europeană. Deci, dozele de vaccin și tot ce s-a stabilit a fost în conformitate cu ce a stabilit Bruxelles-ul pentru statele membre. Acum, că România nu a luat cele mai bune decizii politice... noi ne-am obișnuit cu clasa politică din țara noastră.

Noroc cu clasa antreprenorială care este performantă și ține România pe linia de plutire. Din punctul meu de vedere, nu e vorba de mită sau șpagă pentru că sunt corporații gigant care nu-și permit să încalce legile anticorupție, și nu pentru că le e teamă de DNA, ci de FBI. Deci dacă nu e așa ceva (N.R. - adică mită), a face dosar penal pe oportunitate politică este total neconform cu preceptele justiției independente.”, a mai completat Bogdan Chirieac.

Ce dovedește USR prin scrisoarea adresată Comisiei Europene, de fapt

DC News: Ce a urmărit, de fapt, USR prin această scrisoare publică, având în vedere că nicio instituție a UE nu poate interfera în politica sau justiția internă a statelor membre?

„Repet, într-o justiție nefuncțională pot apărea astfel de „gogoși”, iar USR dovedește că e un partid care a rămas imatur, din toate punctele de vedere. După o guvernare dezastruoasă, văd că USR are o poziție și mai dezastruoasă. E un demers pe care îl fac pentru propriul electorat în România. Este evident că Ursula von der Leyen nu are cum să intervină. Problema justiției din România este că nu se mai supune nici legilor. Ursula von der Leyen chiar nu are ce face, e un demers pur politicianist.”, a mai punctat Bogdan Chirieac.

DC News: USR a mai precizat că ancheta DNA asupra foștilor miniștri este un exemplu de dezechilibru al separației puterilor în stat. Unde este dezechilibrul mai exact?

„USR are dreptate. Există un dezechilibru profund al puterilor în stat. Acest dezechilibru există de foarte mulți ani, de la promovarea noilor legi ale justiției din 2005. Deci este adevărat, există un dezechilibru profund. De la pensia specială a magistraților și până la Puterea executivă și cea legislativă. Dar, lucrurile astea nu au legătură cu Dosarul vaccinurilor.”, a mai punctat acesta.

Întreaga scrisoare- jumătăți de adevăruri

„În acest moment, justiția nefuncțională din România, alături de administrația neperformantă, sunt principalele obstacole pentru România în a deveni unul dintre cele mai dezvoltate state din UE. Acestea sunt piedicile reale. Administrația e cel mai mare dușman al investitorilor, fie că vorbim de cei locali sau străini. Legile care se bat cap în cap, care sunt aplicate cu rea-credință, faptul că nu au conștiința salariilor plătite din mediul privat, nu au conștiința faptului că ei trebuie să fie în slujba poporului, nu deasupra poporului. Din păcate, deocamdată, în justiție, baronii politici au fost înlocuiți de persoane care acționează în justiție. Nu toate desigur, dar sistemul și persoanele de acolo reprezintă noii baroni ai României. Din punctul ăsta de vedere, întreaga scrisoare are jumătăți de adevăruri, iar în final, tot acest demers făcut de ei e unul fals și politicianist. Putea fi un demers valabil, care trebuia făcut înainte de deschiderea Dosarului vaccinurilor pentru a atrage atenția UE că România are urgent nevoie de reforme în justiție. Nu e adresată Ursula von der Leyen, ci propriiilor alegători.”, a încheiat analistul politic Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel