Data actualizării:
Data publicării:

Chirieac: Sper să nu ne trezim cu vreo descindere DNA la Marcel Ciolacu

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut noi comentarii cu privire la amânarea rotativei guvernamentale.

El a spus că speră „să nu ne trezim cu vreo descindere DNA la Marcel Ciolacu”. De ce? Pentru că astăzi a avut loc declarația de independență a lui Marcel Ciolacu și PSD față de Klaus Iohannis.

”Este un moment de cotitură în politica românească. Astăzi a avut loc declarația de independență a domnului Marcel Ciolacu și a PSD față de președintele Klaus Iohannis. Este prima dată când nu i se respectă o dorință sau o răsuflare a domniei sale Klaus Iohannis. Ne așteptam ca acest lucru să se întâmple în primăvara anului viitor, dar nu cu un an și jumătate înainte. Sper foarte mult ca lupta politică din România să se desfășoare în continuare în limitele spațiului democratic, iar instituții ale statului să nu încerce, în acest moment, să găsească nod în papură lui Marcel Ciolacu. Adică, să nu ne trezim cu vreo descindere a DNA la Marcel Ciolacu sau în altă parte să facă dosare în acest mod așa cum se întâmpla în vremea războiului româno-român. Supărarea este mare acum”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, la România TV.

Ce le-ar fi spus joi Klaus Iohannis liderilor PNL, la Vila Lac

"Nicolae Ciuca să meargă la Senat pentru că de acolo are o rampă de lansare. În Guvern, nu trebuie să intre greii partidului, ci trebuie o garnitură nouă de miniştri tineri care pot fi sacrificaţi. UDMR să nu se mai regăsească în Guvern", le-ar fi spus Klaus Iohannis liderilor PNL, în ședința de joi, de la Vila Lac.

Ce spunea Klaus Iohannis miercuri

"Încă se poartă discuţii, încă se poartă negocieri. Coaliţia trebuie să se hotărască cum va dori să arate viitorul Guvern şi cine trebuie să fie în coaliţia de guvernare, dar am încredere că lucrurile se vor rezolva. Acum, sigur, fiind astăzi joi şi greva încă neîncheiată, vom vedea dacă vom reuşi să începem procedura mâine sau peste câteva zile.

Nu asta este important, dacă acum imediat sau peste o săptămână-două se face rotaţia. Important este să avem o procedură clară, să ştim cum va funcţiona coaliţia şi să avem un guvern care garantează stabilitatea guvernării şi a României. Acestea sunt lucrurile pe care pun foarte mare preţ şi le-am transmis şi celor din conducerea coaliţiei.

În mod normal, mâine ar trebui să înceapă procedura, asta în condiţiile în care greva din învăţământ se finalizează. Vom vedea. Este nevoie ca Guvernul şi coaliţia, la modul general, să negocieze în continuare cu sindicatele, până se găseşte o soluție. Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri. Este totuşi destul de complicat. Sunt proceduri complicate", a spus Klaus Iohannis.

 

VEZI ȘI: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, vineri, că, până nu se găseşte o soluţie la greva profesorilor, coaliţia nu trebuie să poarte discuţii politice pe tema rotaţiei guvernamentale

 

Liderii coaliţiei de guvernare au convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor.

"Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este o decizie corectă. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm - eu, din calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, reprezentând Legislativul; premierul, reprezentând Executivul - să soluţionăm cât mai rapid această problemă, categoric legitimă, venită din partea profesorilor. Dar trebuie să avem totuşi şi echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice şi împreună ne-am asumat faptul că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii şi sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar, împreună cu liderii din învăţământ. Este un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând, pe urmă, să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotaţia", a transmis Ciolacu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, alături de liderii PNL şi UDMR, prim-ministrul Nicolae Ciucă şi vicepremierul Kelemen Hunor.

Potrivit preşedintelui PSD, învăţământul reprezintă "unul dintre stâlpii societăţii, iar înaintea discuţiilor politice coaliţia trebuie să îşi asume rezolvarea problemelor majore.

"Această guvernare nu este doar despre stabilitate. Este şi despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută că, înaintea discuţiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită, mai ales că vorbim de grevă generală a profesorilor", a explicat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel