Data publicării:
Chirieac, semnal de alarmă față de ascensiunea mișcărilor extremiste: România e un caz aparte de neurmat
Analistul Bogdan Chirieac a atras atenția asupra pericolului ascensiunii partidelor de extremă dreapta în Europa, vorbind și despre cazul României.
Analiza a fost făcută în contextul alegerilor din Italia de azi, unde există șanse mari ca Giorgia Meloni să devină premier de extremă dreapta.
Bogdan Chirieac amintește și de alte exemple ale unor state importante din Europa care au căzut în capcana extremismului, precum Suedia, dar și Germania unde „AfD care e un partid extremist, considerat fascist și care a luat 9%”. Din fericire însă, „nimeni nu s-a gândit să facă alianță la guvernare cu el” remarcă analistul”.
„Să vedem ce va face Uniunea Europeană dacă Giorgia Meloni va forma Guvernul”, precizează Chirieac.
Întrebat dacă ascensiunea mișcărilor extremiste e un răspuns la „curentul progresist”, analistul a subliniat:
„Nu! Una este în România extremismul acesta care se manifestă având în spate și o unitate a parchetului care înțelege să bage oamenii în procese în funcție de opțiunile politice, nu neapărat în pușcărie pentru că mai sunt și judecători corecți. România e un caz aparte de neurmat și alta e mișcarea aceasta europeană unde integrarea multiculturală este o necesitate.
„De la drepturile minorităților, de la LGBTQ+, până la cei care au altă culoare a pielii sau altă religie decât cea creștină. Aceasta e lumea de mâine. Ori ne integrăm și înțelegem să trăim în pace și liniște unii cu alții, ori lumea de mâine nu mai există. Valorile europene care sunt insuficient predate sau predate greșit de oameni care nu le înțeleg în școlile românești, sunt absolut necesare pentru progresul și civilizația Uniunii Europene.
Vedeți ce s-a întâmplat inclusiv în Ucraina care nu a respectat o clipă drepturile minorităților de pe teritoriul său. Nu vorbim de Rusia, acolo e o dictatură. Dar Ucraina dacă adera mai repede la valorile europene avea o șansă mare la o aderare mai rapidă. Trebuie să ținem la aceste valori, e tot ce avem”, a conchis Bogdan Chirieac.
Alegeri în Italia
În cadrul acestor alegeri vor fi aleşi 600 de parlamentari (400 de deputaţi şi 200 de senatori), ceea ce reprezintă o reducere semnificativă faţă de actualul număr de 945 (630 şi 315) adoptat în cadrul unei reforme aprobate prin referendum, iar 2,7 milioane de tineri vor putea vota pentru prima dată.
Coaliţia condusă de Giorgia Meloni, lidera formaţiunii Fraţii Italiei (FdI), şi din care mai fac parte Liga, formaţiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, şi Forza Italia (FI), formaţiunea conservatoare a lui Silvio Berlusconi, este marea favorită, fiind de aşteptat să obţină o victorie zdrobitoare, în condiţiile în care sondajele o plasează cu aproape 20 de puncte în faţa Partidului Democrat (PD), formaţiunea progresistă a lui Enrico Letta, şi a micilor săi aliaţi de centru-stânga.
Astfel, ultra-naționaliștii speră să obţină o victorie istorică duminică, la alegerile parlamentare din Italia.
Ultra-naționaliștii de dreapta speră într-o victorie istorică în alegerile parlamentare care au loc duminică în Italia, ceea ce ar putea face din Giorgia Meloni prima femeie a unui partid post-fascist care conduce un guvern într-o ţară fondatoare a Europei comunitare, comentează sâmbătă AFP.
Vineri, liderii principalelor formaţiuni politice au aruncat în luptă toate forţele pentru ultimele reuniuni electorale din campanie, liniştea politică fiind impusă tuturor candidaţilor începând cu ora 22:00 GMT şi până la închiderea birourilor de vot duminică.
Sunt o patrioată!, a lansat convinsă, la Napoli (sud), Giorgia Meloni, lidera partidului Fratelli d'Italia (FdI), creditat cu 25% din intenţiile de vot.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News