Chirieac: România trebuie înarmată. În câțiva ani, să fim ca Polonia, Suedia, Finlanda
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Batalionul 81 ROT via MApN
Foto: Batalionul 81 ROT via MApN
Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut un comentariu, în contextul activităților de instruire cu sistemele HIMARS pe care le desfășoară Armata Română în aceste zile, în zona Capului Midia din Constanța.

”România este țară NATO. Avem deja mii de militari americani, francezi și nu numai pe teritoriul nostru, cu tehnica de luptă aferentă. România e o țară puternică militar, cu această prezență străină alături de noi. Armele acestea Himars, High Mobility Artillery Rocket System, sunt temute. Au făcut prăpăd în armata rusă tocmai fiind că sunt foarte precise, înalt computerizate și camioanele cu care se deplasează se mișcă extrem de repede. E greu de reperat și contracarat.”, a spus Bogdan Chirieac.

”Este o armă ofensivă și poate fi o armă mortală, pentru flota rusă din Marea Neagră, dar nu se pune problema ca România să atace. Prin urmare, România trebuie înarmată. Armata trebuie antrenată. Probabil că acest lucru trebuie făcut cel mai bine de britanici, care au multă experiență în acest sens, la fel ca americanii, doar că americanii sunt obișnuiți cu foarte multă tehnică, este foarte costisitor pentru armata lor, pentru că este cea mai performantă din lume, ceea ce sunt și britanicii, dar cu costuri mai mici. Cumva trebuie luat o decizie fiindcă inclusiv sistemele pe care le are Armata Română nu comunică între ele integral.”, a zis Bogdan Chirieac.

”În câțiva ani, un deceniu, România ar trebui să aibă o armată performantă, de nivelul Poloniei, Suediei, Finlandei, pentru că nu ne comparăm cu armata Germaniei, Franței sau chiar a Marii Britanii. Însă, o armată profesionistă, bine antrenată și înarmată este de dorit să avem.”, a mai declarat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică, la România TV.

Citește și - Armata română a efectuat trageri cu HIMARS în timpul instrucției (Foto). „Misterul” coloanei de HIMARS de pe șosele a fost elucidat

În aceste zile pe rețele de socializare au apărut mai multe materiale video cu o coloană de sisteme HIMARS ale Armatei române pe șoselele din România. MApN a anunțat azi că la începutul lunii au avut loc activități de instruire cu aceste sisteme. 

„În prima săptămână a lunii august, Batalionul 81 Rachete Operativ Tactice "Maior Gheorghe Sonțu" a desfășurat activități de instrucție în Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu”, a anunțat MApN.

Cu alte cuvinte, coloana HIMARS filmată pe străzile din Focșani, se întorcea de la instrucție din Cincu.

„Pentru militarii batalionului, punctul culminant al pregătirii a fost executarea tragerilor de luptă cu sistemul HIMARS, tehnică intrată în dotarea Brigăzii 8 ROT în anul 2021”, amintește MApN.

„Primele trageri cu sistemele HIMARS ale Armatei României au avut loc în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, în perioada 8-10 iunie 2022.

Pentru România, realizarea capabilităţii de sprijin de foc indirect constituie un interes esenţial de securitate şi contribuie în mod semnificativ atât la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii, cât şi la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră în cadrul NATO”, conchide sursa citată. VEZI GALERIE FOTO PE DEFENSE ROMÂNIA!

Citește și - Ucraina a primit la 1 august încă 4 sisteme de rachete HIMARS: Sunetul lor, un hit de top al acestei veri pe front!

Kievul a anunţat pe 1 august 2022 recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania, precum şi a încă unui lot de patru sisteme de rachete pentru artilerie cu o mare mobilitate (HIMARS) de fabricaţie americană, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, citat de EFE, Reuters şi Ukrainska Pravda.

'Sunt recunoscător @POTUS şi @SecDef Lloyd Austin III şi poporului (SUA) pentru consolidarea #UAarmy', a scris Reznikov într-o postare pe Twitter, în condiţiile în care acestor sisteme le este atribuit un rol-crucial în desfăşurarea contraofensivei armatei ucrainene în sudul ţării.

Reznikov a punctat că „sunetul tirului de HIMARS a devenit un hit de top al acestei veri pe front!”

„Ne-am dovedit a fi operatori inteligenți ai acestei arme. Sunetul tirului de HIMARS a devenit un hit de top  al acestei veri pe front!”, a afirmat Rezniko

HIMERS au o rază de acţiune mult mai mare şi sunt mai precise decât sistemele de artilerie ucrainene, care datează din perioada sovietică, permiţând forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau inaccesibile.

'Al treilea frate din familia cu rază lungă de acţiune, MLRS MARS II, a sosit în Ucraina din Germania', a indicat Reznikov într-un mesaj separat pe Twitter, mulţumindu-i pentru aceasta omologului său german, Christine Lambrecht. Vezi știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel