Chirieac, reacţie la veştile din PE despre România în Schengen: Acesta ar putea să fie un pas! Încă nu avem niciun semn de la Austria, joacă ce carte vrea ea
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
România e în cărţile pentru extinderea spaţiului Schengen. Premierul suedez, Ulf Kristersson, a făcut anunţul.

Recent, Eugen Tomac, europarlamentar şi preşedintele PMP, a anunţat în online că Suedia vrea ca subiectul extinderii Schengen în România şi Bulgaria să intre pe ordinea de zi a Consiliului European. "Chiar acum, în plenul Parlamentului European, premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen. Stiu că asta așteaptă România și Bulgaria. Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg", a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Analistul politic Bogdan Chirieac a reacţionat cu următorul comentariu: "Acesta ar putea să fie un pas! Mai departe, de la Austria nu avem niciun fel de semn. Nici de la Olanda care acum ar fi de acord cu România dar e în total dezacord cu Bulgaria. Preşedintele Iohannis era destul de optimist în privinţa intrării României în Schengen, poate că acum e rândul Bulgariei să fie optimistă. Nu este un acord, că iniţial poziţia Suediei avea multă substanţă. Au spus - vom pune pe ordinea de zi după ce vom avea un acord între Austria-Olanda şi România-Bulgaria."

La Bucureşti, premierul Ungariei, Viktor Orban, la întâlnirea cu Klaus Iohannis şi Ursula von der Leyen, când a fost cu conducta de gaz în Azerbaijan, a fost fără echivoc în favoarea admiterii României în spaţiul Schengen. Şi acum s-au dus şi la bulgari şi le-au spus acelaşi lucru. De altfel, Ungaria a avut o poziţie constantă favorabilă României şi Bulgariei, nu avem ce să le reproşăm."

Ce carte joacă Austria

Vis-a-vis de declaraţia primului ministru austriac privind vizele şi restricţiile pentru Rusia, Bogdan Chirieac a făcut următoarea remarcă: "Austria joacă ce carte crede ea de cuviinţă. Până la urmă, fiecare îşi face politica naţională şi politica internaţională. Interesul Austriei este să nu rupă legăturile cu Federaţia Rusă, la fel cum e şi interesul Ungariei. Noi avem o altă politică în acest sens. Sigur că dânşii îşi asumă în faţa Uniunii Europene acest statut de "agenţi" ai lui Vladimir Putin în UE. Da, sunt apăraţi de tratate, sunt apăraţi de apartenenţa la toate organizaţiile şi organismele Uniunii Europene" dar îşi fac această politică. Până la urmă, ce avem cu ei? Fiecare crede că-i mai bine aşa. România crede că e mai corect să tăiem toate legăturile şi să ne facem altă politică internaţională. România e aliniată la politica Statelor Unite iar cei doi sunt aliniaţi la politica lor."

În 1968, Austria a devenit prima țară din vestul Europei care a importat gaz sovietic. Țara a devenit un hub pentru gazul natural sovietic și rusesc, care a fost stocat la o instalație din Baumgarten și apoi pompat în Italia, Germania și Franța. Astăzi, Austria depinde de Rusia pentru 80% din gaz. Să nu uităm că Austria s-a numărat printre statele membre UE reticente în a sancționa proiectul conductei Nord Stream 2 la invazia Ucrainei în februarie 2022.

Reamintim că România a ratat aderarea la spaţiul Schengen în luna decembrie 2022. Atunci, la Consiliul JAI, Austria şi-a exercitat dreptul de veto împotriva României şi Bulgariei, pe motiv că prin aceste ţări ar trece foarte mulţi dintre migranţii ilegali care ajung la Viena.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel