Data actualizării:
Data publicării:

Chirieac, previziune privind războiul din Israel. Ce ne așteaptă în următoarele ore

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Un ofițer de poliție israelian înarmat/ FOTO: Agerpres
Un ofițer de poliție israelian înarmat/ FOTO: Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a făcut mai multe comentarii cu privire la situația războiului Israel - Hamas, care riscă să degenereze într-un al Treilea Război Mondial.

'Hamas a mers pe această idee. A comis atrocitățile în Israel. Israel a bombardat deocamdată diverse sedii ale Hamas în Fâșia Gaza. Nu au intrat încă terestru. Au făcut mobilizarea generală, 300.000 de militari sunt pregătiți. Între timp, Hamas folosește cetățenii palestinieni drept scuturi umane în Gaza și au reușit să mobilizeze manifestații, nu ei neapărat, asta e starea de spirit, de o parte și alta a planetei. În Europa, pe lângă manifestații, au avut loc crime, în Marea Britanie, Franța, Suedia. Au fost uciși oameni pentru simplul fapt că erau evrei.', a declarat Bogdan Chirieac.

'Se merge până la un absurd total. Un diplomat israelian este înjunghiat la Beijing, dacă vă vine să credeți! Trecem peste faptul că în dimineața atacului de sâmbăta trecută, doi turiști israelieni au fost lichidați în Egipt împreună cu ghidul lor egiptean, doar pentru că erau evrei. Deci, se mișcă foarte multe lucruri. Ei au mizat pe asta. Încă nu a început vânătoarea de teroriști Hamas în Gaza. Între timp, Liga Arabă s-a prezentat la Putin la Moscova, iar Putin, oficial criminal de război, acum ne sfătuiește.

'Repet, este un lucru important acesta. Vine Vladimir Putin și ne spune: Dacă bărbații hotărăsc să se lupte între ei, lăsați-i să se lupte. Tu, Putin, spui asta lumii civilizate, după ce ai lăsat să se întâmple în Ucraina? Iar lumea arabă se uită deja la Federația Rusă ca la un aliat. Cred că lucrurile trebuie cumva reglate la cel mai înalt nivel, cu prezența importantă, dedicat și bine țintită a SUA.', a spus Chirieac.

Cu privire la protestele violente pro-Palestina din Europa, Bogdan Chirieac a zis:

'Sunt simpatizanți. Îmi e greu să cred că sunt celule teroriste care au acționat la apăsarea pe buton. Sunt simpatizanți ai cauzei palestiniene și așa au înțeles să se manifeste. Altminteri, Europa înțeleg că are peste 30 de milioane de oameni de religie musulmană. Dintre ei, un număr important sunt chiar cetățeni arabi. Europa are mulți cetățeni musulmani din nordul Africii, zona Maghreb, dar și din Siria. Vedeți că toate aceste acte de violență și de terorism, pentru că uciderea de oameni nevinovați este act de terorism, vin înainte ca armata israeliană să intre în Gaza pentru a-i elimina pe teroriștii Hamas. Aviația a lovit sedii, clădiri militare cu rezerve de hrană, muniție ale Hamas.', a declarat Chirieac.

'Armata israeliană dacă și când va intra în Fășia Gaza, mă întreb dacă va mai intra, e o întrebare văzând ce se întâmplă, e obligată să curețe fiecare casă. În plus, este o Gaza la suprafață și o Gaza cu sute de tuneluri. Palestinienii nu au apucat să părăsească Fâșia Gaza, ci au mers la frontiere în tabere, deocamdată, pentru că e închis și la granița cu Egipt. S-a încercat un convoi umanitar cu femei, copii, bătrâni, ceea ce are sens, dar Hamas nu dorește. Hamas dorește să țină toți acești oameni, ca ținte vii. Vă dați seama care va fi numărul de victime colaterale în momentul în care armata israeliană, cu 300.000 de oameni, instruiți, educați, va intra în această zonă...!', a spus Chirieac.

Cu privire la vizitele secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, în Israel și în mai multe țări din Orientul Mijlociu, printre care și Qatar, Bogdan Chirieac a spus:

'Este clar un semnal de sprijin pentru Israel, atât din partea SUA, cât și a UE. Toată lumea este în Israel acum pentru a-i asigura de sprijin, fapt care este și normal, te opui barbariei. Blinken vrea să liniștească țările Golfului. Acolo este una dintre marile puteri mondiale și economice care se ridică foarte tare, respectiv Arabia Saudită, sub conducerea prințului Mohammed bin Salman. Dacă Arabia Saudită închide sonda de petrol... se dublează prețurile la barilul de petrol.', a zis Chirieac.

'Nu e de joacă, mai ales că Putin e cu mâna pe robinet. Deci, Arabia Saudită, cu care Israel începuse să negocieze un acord foarte important, are un rol fundamental acum când vorbim. De asta se va duce Blinken acolo. Apoi, Qatar a făcut o declarație de sprijin la adresa Hamas. Se va duce și în Qatar, o țară modernizată, puternică, prima sursă de gaze a lumii, cu foarte multe interese. Qatar are interese inclusiv în România, care se vor dezvolta.', a spus Chirieac.

Până de curând, totul era îndreptat către dezvoltare, prosperitate. Bine, erau și naivi care credeau în 2005-2006 că Gaza va deveni precum Hong-Kong, zonă liberă, zgârie-nori, prosperitate. Nu a fost așa, din mare nefericire pentru noi toți, dar America încearcă să liniștească lucrurile. Întâi, au făcut mișcarea militară, asta e situația, cu Portavionul USS Gerald R. Ford în fața Israelului. Vine și al doilea portavion. Au în componență și submarine nucleare, vă dați seama. Sunt două grupări operaționale uriașe. Diplomația americană încearcă acum să liniștească lucrurile, fiindcă Netanyahu a spus foarte clar Vom distruge Hamas. Deci, nu poate să rămână Hamas pe loc, în picioare, după atrocitățile comise. Este foarte, foarte complicată situația!, a mai spus Chirieac.

Vom vedea intrarea în Fâșia Gaza în următoarele 24/48 de ore?

'Nu știu dacă în următoarele 24 sau 48 de ore, dar vom vedea această intrare. Altminteri, toată lumea arabă nu s-ar mai teme de Israel. Acum, nu știu dacă teama ar trebui să fie sentimentul.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel