Chirieac: Interesul SUA pentru regiune e evident. România are șansa să încheie traziția din care se chinuie de 30 de ani să iasă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
Sursă foto: U.S. Aegis Ashore Missile Defense System Romania @official
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în cadrul unui interviu acordat presei din Portugalia, a declarat că NATO e pregătită să lupte împotriva Rusiei, dar a subliniat că Alianța e una defensivă și nu va face decât să răspundă unei agresiuni dacă ea va exista. Declarația sa a fost citită printre rânduri de analistul politic Bogdan Chirieac.

Președintele Comitetului Militar al NATO spune că încălcarea oricărui centimetru din teritoriul NATO de către Rusia e o linie roșie care va primi un răspuns dur.

„E un semnal important pentru Rusia. NATO e pregătită dacă cumva Rusiei îi vine ideea de a avansa spre Alianță. Da, aceasta e o linie roșie. Dacă există o linie roșie aceasta e trecerea frontierei teritoriului NATO de către ruși”, precizează Bauer.

Întrebat direct dacă NATO e pregătită pentru un asemenea scenariu, oficialul a răspuns fără să ezite: „Da, suntem pregătiți”.

Rob Bauer a adăugat în ceea ce privește amenințarea nucleară a Rusiei că are convingerea că la Kremlin există rațiune iar Vladimir Putin realizează ce ar însemna pentru Federația Rusă un atac nuclear asupra unui membru Aliat.

„Un anunț foarte pertinent. Cred că putem citi printre rânduri viitorul politicii americane în regiune. Ceea ce ne spune amiralul e că NATO e pregătită pentru un război cu Federația Rusă. Firește că NATO nu dorește acest război. Foarte pertinentă și poziția în legătură cu războiul nuclear”, spune Chirieac.

„Vorbind despre politică e evident abia acum interesul SUA pentru Flancul de Est al NATO și în special pentru zona Mării Negre. Din acest punct de vedere e o oportunitate uriașă pentru România. Avem șansa istorică să devenim o țară democratică, prosperă și bine înarmată. Putem să ne smulgem din tranziția perpetuă pe care o facem de 30 de ani”, a adăugat analistul politic.

Totodată, Bogdan Chirieac e de părere că după experiența Armatei ruse în Ucraina e greu de crezut că Moscova, oricât și-ar dori, ar mai avea capacitatea să se aventureze într-o nouă confruntare în contextul în care Armata rusă și-a arătat carențele.

„Eu nu cred că Rusia după eșecul din Ucraina va mai încerca să atace alte state din punct de vedere militar. Pentru a reface fosta URSS ei au nevoie de R. Moldova, de țările baltice. Nu mai au această putere. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să fim pregătiți! Trebuie să fim foarte pregătiți”, a conchis analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel