Data actualizării:
Data publicării:

Chirieac: Există o problemă după ce Austria și-a flexibilizat poziția despre România cu privire la Schengen

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat propunerea Austriei ca România să adere doar cu spațiul aerian la Schengen.

Austria și-a flexibilizat poziția cu privire la spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat decizia, într-o emisiune la România TV.

Bogdan Chirieac a spus că acest succes este datorat lui Marcel Ciolacu, premierul care a avut discuții, despre acest subiect, cu Olaf Scholz, premierul spaniol Pedro Sanchez și, de curând, cu secretarul Departamentului de Stat Antony Blinken. De asemenea, a subliniat și aportul adus de Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.

'Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a avut, în ultima lună, mai multe întâlniri neoficiale cu persoane foarte importante din politicul, diplomația și mediul de afaceri din Austria. De altfel, el a fost, de câteva ori, la Viena, pentru aceste discuții. Sigur că a avut un mandat din partea premierului Marcel Ciolacu. Nu s-a făcut în lipsa informării sale.', a declarat Chirieac.

'Este o nouă realizare importantă a ministrului de Interne Cătălin Predoiu. În mod normal, această informație care spune că Austria și-a schimbat punctul de vedere la Schengen doar pentru aeroporturi, ceea ce e mai mult decât nimic chiar dacă Schengen este mai important pentru camioane decât pentru cetățeni, urmează să fie anunțată marți, la Forumul Salzburg, care va avea loc în Slovenia, unde va fi prezent și Cătălin Predoiu.', a spus Chirieac.

'Deci, toată această muncă de politică și diplomație a fost făcută de Cătălin Predoiu, în egală măsură, în această perioadă, și de premierul Marcel Ciolacu. Iată, doi oameni din două partide diferite au ridicat problema cancelarului german Olaf Scholz, premierului spaniol Pedro Sanchez și, de curând, secretarului Departamentului de Stat Antony Blinken', a zis Chirieac.

Marcel Ciolacu a ridicat problema despre Schengen cu Olaf Scholz, premierul spaniol Pedro Sanchez și, de curând, cu secretarul Departamentului de Stat Antony Blinken

'Cătălin Predoiu a fost cel mai bun ministru al Guvernului Ciucă și, iată că, se dovedește că este și cel mai bun ministru al Guvernului Ciolacu, prin prisma realizărilor. Sigur că asta nu înseamnă că nu sunt și alți miniștri buni. Premierul Marcel Ciolacu a fost în pole-position. Este meritul lui că a ridicat aceste probleme. Înțeleg că a fost importantă și ridicarea problemei la Antony Blinken, la Ministerul de Externe al Statelor Unite ale Americii.', a spus Chirieac.

'Pierdem 2 miliarde de euro anual din cauza faptului că stau camioanele în vamă cu zilele, pentru că nu suntem în spațiul Schengen. Lucrurile trebuie să avanseze! Însă, știți care este problema în acest moment? Olanda! Olanda nu are guvern, iar extremiștii de acolo au câștigat cele mai recente alegeri. Se joacă un fel de ping-pong! Nu va mai fi Austria cea care se opune, ci Olanda! Foarte posibil să se întâmple asta deoarece în Olanda au câștigat mai multe partide extremiste. Nu s-a putut face un guvern. Până nu se va face, Olanda nu va vota în niciun fel!', a declarat Chirieac.

'Eu nu cred că propunerea Austriei ca România să adere doar cu spațiul aerian la Schengen se va aplica de la 1 ianuarie 2024. În martie ar fi cea mai bună situație, dar nu cred că lumea este pregătită să dea drumul la spațiul Schengen aeroportuar pentru România și Bulgaria la 1 ianuarie 2024! Trebuie să se pregătească Berlinul, Parisul etc. pentru că aeronavele din România sosesc acum la porțile non-Schengen! Sunt chestiuni tehnice de rezolvat.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel