Data publicării:

Chirieac: Există o ipoteză foarte liniștitoare privind alegerile din 2024, cu acest candidat

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Bogdan Danescu
Inquam Photos / Bogdan Danescu
Următoarele alegeri prezidențiale din România se vor desfășura în 2024.

Acestea sunt primele alegeri care vor avea loc în același an cu cele parlamentare și locale după 2004, iar tot în 2024 se vor ține alegerile europarlamentare, fiind prima dată când toate cele patru alegeri se desfășoară în același an.

Bogdan Chirieac a vorbit despre o ipoteză privind alegerile din 2024.

„Există o ipoteză foarte liniștitoare privind alegerile din 2024: ipoteza unui nou USL, adică un candidat unic PSD-PNL”, a zis Bogdan Chirieac la România TV.

VEZI ȘI: Chirieac: Statul român pârâie, se fisurează la încheieturi. Singura speranță e legată de stabilitatea impusă de SUA și UE, dar și de faptul că Marcel Ciolacu e conectat la această zonă - https://www.dcnews.ro/chirieac-statul-roman-paraie-se-fisureaza-la-incheieturi-singura-speranta-e-legata-de-stabilitatea-impusa-de-sua-si-ue-dar-si-de-faptul-ca-marcel-ciolacu-e-conectat-la-aceasta-zona_929873.html#google_vignette

S-a stabilit doar data pentru alegerile europarlamentare

Următoarele alegeri europarlamentare se vor ține între 6 - 9 iunie 2024. Fiecare țară este responsabilă de organizarea alegerilor, însă există anumite dispoziții comune pe care trebuie să le aplice. Alegerile au loc într-un interval de patru zile, de joi până duminică.Numărul europarlamentarilor aleși dintr-un partid politic este proporțional cu numărul de voturi primit de acel partid.Cetățenii UE rezidenți într-o altă țară UE pot vota și candida la alegeri în acea țară.Fiecare cetățean poate vota o singură dată.

Sesiuni de informare a alegătorilor români din străinătate pe tema proceselor electorale din anul 2024

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a demarat procesul de informare a românilor din străinătate cu privire la scrutinurile care vor avea loc în anul 2024, primele sesiuni de conștientizare a alegătorilor fiind organizate la Paris, în 5 septembrie 2023, și la Roma, în 7 septembrie 2023.

Cele două sesiuni de informare, organizate cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, al Ambasadei României din Republica Franceză și al Ambasadei României din Republica Italiană, s-au desfășurat în concordanță cu misiunea constituțională a Autorității Electorale Permanente și fac parte din activitățile implementate de AEP în cadrul proiectului „DIGI-EMB – Digitalizare pentru creșterea nivelului transparenței, eticii și integrității activităților de management electoral și finanțare a partidelor politice și a campaniilor electorale”.

Sesiunile de informare pe tema proceselor electorale viitoare au fost susținute de specialiști ai AEP și s-au bucurat de un interes ridicat din partea participanților, respectiv membri ai comunităților de români din Franța și Italia.

Aceste activități continuă demersurile demarate de AEP pentru pregătirea riguroasă și din timp a alegerilor din anul 2024 și sunt menite să sprijine formarea unei culturi civice de prevenire a fenomenului corupției în sistemul electoral și să contribuie la sporirea încrederii în integritatea proceselor electorale.

„Informarea corectă și promptă a alegătorilor este fundamentul alegerilor democratice și constituie una dintre principalele preocupări ale Autorității Electorale Permanente. Suntem onorați că Ministerul Afacerilor Externe și misiunile diplomatice s-au alăturat inițiativei AEP și ne sprijină pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a sesiunilor de informare și conștientizare a alegătorilor români din străinătate. Dorim să ne asigurăm că aceștia își cunosc drepturile electorale, dar și responsabilitățile care decurg din respectarea regulilor de organizare și desfășurare a alegerilor libere și corecte. Participarea ridicată la primele sesiuni de informare reliefează interesul cetățenilor pentru toate aceste aspecte. Specialiștii AEP vor continua dialogul cu reprezentanții comunităților românești și cu asociațiile de români din străinătate pentru consolidarea încrederii alegătorilor în procesele electorale.”, a declarat președintele AEP, Toni Greblă.

Campania de conștientizare a alegătorilor români din străinătate va continua în perioada următoare și va include sesiuni de informare organizate de AEP la Bruxelles (19 septembrie), Haga (21 septembrie), Chișinău  (27 septembrie 2023), Madrid (3 octombrie 2023), Copenhaga (17 octombrie 2023), Stockholm (19 octombrie 2023), Lisabona (27 octombrie 2023), Berlin (31 octombrie 2023), Viena (2 noiembrie 2023) și Dublin (14 noiembrie 2023).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel