Chirieac, despre plecarea la Kiev a lui Ciolacu și Cîțu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Florin Cîțu
Sursa foto: Facebook Florin Cîțu
Analistul politic Bogdan Chirieac a analizat, la Antena 3, mizele vizitei pe care Florin Cîțu și Marcel Ciolacu o vor face la Kiev.

Bogdan Chirieac a făcut referire la cutuma care se stabilise până acum, care făcea ca președinții de stat și premierii să fie invitați în Ucraina, nu șefii legislativelor.

Analistul a declarat că este mai bună decizia ca Florin Cîțu și Marcel Ciolacu să meargă la Kiev, câtă vreme pe ordinea de zi vor exista discuții despre minoritatea română din Ucraina.

„Am văzut cutuma, la celelalte state merg președintele sau prim-ministrul. E bine că merg și șefii celor două camere ale parlamentului. Probabil că e un demers la nivel parlamentar acesta.”

”Altminteri, ați văzut foarte bine, au fost președinții statelor baltice, al Poloniei. Probabil și domnul Zelenski dorește să se vadă cu șefii camerelor, cu șefii legislativului de la București, mai ales că pe ordinea de zi e și problema minorității românești din Ucraina, ceea ce cred că are impact și rezolvare în parlamentul de la Kiev, în măsura în care acesta mai lucrează”, a declarat Bogdan Chirieac.

„Bucureștiul ar trebui să discute cu Bruxelles-ul ajutoare pentru România, pentru acești refugiați”

Întrebat care sunt mizele acestei întrevederi, Bogdan Chirieac a declarat că:

„Pur și simplu este o vizită simbolică dacă mă întrebați. Nu e momentul de negocieri. Nici nu ai cu cine, nici nu există aparatul tehnic necesar. Pur și simplu e un gest. Înțeleg că aproape 1 milion de ucraineni s-au refugiat în România.”

„Chiar dacă unii au plecat mai departe, România a fost deschisă. Înțeleg că se așteaptă o continuare, un aflux important, până la 1,6 milioane de ucraineni, pentru că nu mai au cum să ajungă în zona de Vest a Ucrainei și tot Sudul și Estul ar putea să treacă în Republica Moldova și România.”

„Deci România face în continuare eforturi pentru a primi acești refugiați. Cred că Bucureștiul ar trebui să discute cu Bruxelles-ul ajutoare pentru România, pentru acești refugiați.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel