Bogdan Chirieac desfiinţează teoria conform căreia cutremurele din Turcia ar fi fost provocate de baza americană HAARP: Nicio legătură între ionosferă şi scoarţa planetei!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
sursa foto: University of Alaska
sursa foto: University of Alaska
Ar fi fost posibilă, tehnic, provocarea cu intenţie, prin tehnologia HAARP, a cutremurelor din Turcia? 

Sunt foarte mulţi cei care vorbesc, în momentul de faţă, despre posibilitatea ca staţia americană HAARP din Alaska să fi declanşat valul de cutremure devastatoare din Turcia. HAARP, prescurtare de la High-frequency Active Auroral Research Program, este un program de cercetare ionosferică, finanțat de Pentagon, administrația americană și Universitatea din Alaska, care este adesea supus teoriilor conspirației. Programul este dedicat analizei ionosferei, prin utilizarea unui transmițător de înaltă frecvență. Teoreticieni ai conspirației au susținut adesea că HAARP provoacă cutremure sau declanșează alte dezastre naturale.

Un utilizator Twitter a susținut că a văzut un fulger, chiar înainte de a se produce cutremurul. A continuat prin a spune că acest lucru „se întâmplă întotdeauna în operațiunile [HAARP]”, iar cutremurul „pare o operațiune punitivă a NATO sau a SUA”.

Oamenii de știință spun că fulgerul poate face parte dintr-un fenomen natural, denumit „lumini de cutremur”. Acesta mai poate fi observat, de asemenea, în cazul erupțiilor vulcanice. Totodată, nu este clar dacă videoclipul a surprins respectivele lumini de cutremur sau o întrerupere a curentului electric.

Cu toate că cele mai multe dintre afirmaţii sunt nefondate, acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni şi chiar pe unii jurnalişti din presa globală să susțină că proiectul se află în spatele cutremurului care a luat viața a mai bine de 20.000 de persoane.

Analistul politic Bogdan Chirieac este de altă părere: "Specialiştii ne spun că atunci când au loc cutremure, şi explică ştiinţific, au loc astfel de descărcări în ionosferă şi apar fulgerele care s-au văzut şi sunt înregistrate în Turcia. N-are nicio legătură producerea de cutremure la acea bază militară, pur şi simplu ei studiază ionosfera. Ionosfera e sus, e deasupra planetei. Cutremurul se produce la adâncime, în scoarţa planetei. Nicio legătură! Apropos de teorii ale conspiraţiei. Eu nu cred! Sigur, se pot provoca cutremure prin explozii nucleare, nu e cazul în Turcia de data asta! Atunci când s-au experimentat armele nucleare s-au provocat cutremure de o anumită magnitudine, dar nu e cazul aici! Cât despre controlul vremii, să fim serioşi! Poţi controla pe o arie redusă, cu rachete antigrindină, dar nu poţi să aduci neapărat ploaie, pentru că altfel n-am mai avea secetă nicăieri pe planetă. Şi nici nu poţi să aduci soarele dacă e vremea rea!".

Legat de scenariul care, la fel, circulă în online, prin care se presupune că ambasadorii s-ar fi retras din calea cutremurului înainte ca acesta să se producă, analistul politic a comentat: "Ambasadele presupun că sunt la Ankara, nu? Consulatele mari sunt la Istanbul. Cutremurul a avut loc la 600-1000 de kilometri distanţă, în sud-estul Turciei. Istanbul şi Ankara nu au fost afectate de acest cutremur. Ce legătură să fie între retragerea ambasadorilor şi cutremur? Are legătură retragerea ambasadorului cu poziţia preşedintelui Erdogan vis-a-vis de războiul din Ucraina sau alte probleme care sunt acolo!"

Experții și oficialii au contestat teoriile conspirației legate de HAARP de-a lungul anilor, spunând că nu există posibilitatea ca dispozitivul de înaltă frecvență să provoace un cutremur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel