Chirieac: Dacă PNL nu va sprijini Guvernul Cioloș, e o încercare de a umili USR. Nimeni nu se gândește la pasul doi
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Administrația Prezidențială
Sursă foto: Administrația Prezidențială
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit, vineri după-amiază, despre susținerea pe care Dacian Cioloș, premierul desemnat al României, o mai are din partea PNL și a președintelui României.

Florin Cîțu, președintele PNL și premierul demis prin moțiune, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că responsabilitatea formării unui nou Guvern îi revine USR PLUS. Totodată, Cîțu a spus că USR ar trebui să caute sprijin la PSD și AUR, celelalte două partide care au votat moțiunea de cenzură împotriva guvernului condus de el.

„Cum știți foarte bine, Guvernul PNL condus de Florin Cîțu a fost demis în Parlament prin moțiune de cenzură. USR este parte a unei majorități parlamentare alături de PSD și AUR, în favoarea moțiunii oferindu-se 281 de voturi. Votul pentru moțiune este unul politic și arată că o majoritate formată din PSD, USR și AUR s-a unit în jurul unor valori, principii, obiective. Primul demers al majorității a fost sancționarea unui Guvern cu rezultate foarte bune. Votul politic al USR pentru susținerea moțiunii PSD a însemnat ruperea coaliției de guvernare, rezultate după alegerile parlamentare din decembrie 2020. Votul USR a fost definitoriu în demiterea Guvernului. Astăzi, răspunderea politică în fața românilor pentru momentul ales pentru demiterea unui Guvern revine în principal USR și aliaților USR, PSD și AUR (...)“ (citește continuarea AICI).

A doua rundă de întâlniri între Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR a fost anulată. Reprezentanții USR anunță că s-a anulat întâlnirea între Dacian Cioloș și liderii PNL și UDMR.

Bogdan Chirieac, analiză asupra situației în care se află Dacian Cioloș

Analistul politic Bogdan Chirieac a intervenit telefonic la Antena 3, unde a comentat modul în care PNL a decis să nu susțină Guvernul Cioloș:

„Eu sper, din tot sufletul, că propunerea domnului președinte Iohannis, vis-a-vis de Dacian Cioloș, e una reală. Ar fi foarte trist, ca la acest nivel, de președinte de țară, să ai orgolii mărunte prin care să vrei să pedepsești USR-ul că a dat jos Guvernul Cîțu. Deocamdată, din nefericire, ceea ce părea o propunere serioasă, acum ne duce cu gândul la acest aspect.

Pe de o parte, președintele spune sigur că da, insistați cu negocierea, pe de altă parte, este evident că acesta nu s-a implicat în PNL pentru a-l susține pe Dacian Cioloș. Până la urmă, nu face altceva decât să prelungească inutil o criză politică și să dea o palmă USR-ului.

Dacă PNL nu va sprijini Guvernul Cioloș, e o încercare de a umili USR-ul. Cioloș se duce în Parlament și pică Guvernul, cel minoritar, că nu mai e al coaliției, după care nimeni nu se gândește la pasul doi, dacă USR-ul va mai dori să intre cu PNL-ul la guvernare, există și acest aspect. Bun, domnul Ghinea presupun că vrea, sunt 2 miliarde pe consultanță acolo! Dar, sunt foarte mulți membri de vârf ai USR care nu sunt interesați e aceste aspecte, ci sunt interesați să facă politică de tip nou“, a precizat, la Antena 3, analistul politic Bogdan Chirieac.

 

Cioloş, prima reacţie după ce Cîţu a anunţat decizia PNL

Dacian Cioloș a avut prima reacție după anunțul lui Florin Cîțu.

„Din momentul în care am făcut o propunere de prim-ministru, USR a avut un singur obiectiv, acela de a forma cât mai repede un Guvern cu puteri depline care să ofere soluții pentru combaterea pandemiei, pentru rezolvarea crizei prețurilor energiei și pentru reformele din PNRR.

În acest sens, am propus să refacem Coaliția cu PNL și UDMR plecând de la un program pe care l-am propus cu soluții concrete legate de prețurile la energie, pentru combaterea pandemiei și PNRR. Din păcate, am constatat și astăzi că PNL refuză deocamdată o negociere cu premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis și nu pot să fac decât un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are nevoie de un Guvern.

Eu sper să putem găsi soluția. USR este în continuare determinat și eu, ca premier desemnat, rămân determinat să propun, până la începutul săptămânii viitoare un Guvern în Parlament, pentru că acolo în Parlament se vede dacă există sau nu o susținere pentru un Guvern“, a declarat Dacian Cioloș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel