Chirieac: Cea mai mare realizare a președintelui Klaus Iohannis
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto Facebook Klaus Iohannis - vizită Ucraina
Foto Facebook Klaus Iohannis - vizită Ucraina
Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat importanța vizitei președintelui Klaus Iohannis la Kiev, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz şi premierul italian Mario Draghi.

'Este cea mai mare realizare a președintelui Klaus Iohannis în cele două mandate: Aducerea României alături de principalele trei mari puteri europene Germania, Franța, Italia. Este un moment unic. Și aceasta în condiții de război! E și curajul personal al președintelui Klaus Iohannis, indiscutabil. E în zonă de război, cu Zelenski, cu alarma la Kiev, care a început să urle de dimineața. Este un moment, care din punctul de vedere al imaginii României în Europa, e excepțional.', a spus Chirieac.

România, imagine extraordinară de care nu poate să profite pentru că...

'Din punct de vedere al simbolisticii este asemănător cu alte momente importante, precum a fost aderarea la UE, la NATO. Sigur că acele lucruri ne-au schimbat viața! Aici, vizita la Kiev, este strict la nivelul imaginii pentru că, din mare nefericire, după deceniul pierdut cu Traian Băsescu, cei 8 ani de mandat ai președintelui Klaus Iohannis nu au reușit să reformeze justiția și administrația în asemenea măsură încât să profite România de această imagine extraordinară.', a menționat Chirieac.

Alături de primele mari puteri europene

'Acum, în flancul estic, în Europa de est, care cuprinde 10-12 state, membre UE, NATO și nu numai, România este alături de primele mari puteri europene. Este o recunoaștere pe care nu am mai avut-o! Probabil că este, în primul rând, meritul președintelui Klaus Iohannis. Minister de Externe nu avem, altă administrație nu avem, este Iohannis care este bine văzut la nivel european.', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

 

Macron, Scholz, Draghi și Iohannis au ajuns joi dimineaţă la Kiev

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și preşedintele Klaus Iohannis au ajuns joi dimineaţă la Kiev.

Aceștia au reafirmat solidaritatea Uniunii Europene cu poporul ucrainean, în contextul conflictului militar cu Rusia. Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi au ajuns joi dimineaţă în Ucraina. S-au deplasat în Irpin, o localitate situată la periferia vestică a Kievului în care au fost semnalate masacre comise de trupele ruse, iar apoi vor discuta cu preşedintele Volodimir Zelenski în capitala Ucrainei.

"Vom vizita un loc în care a avut loc un masacru de război, iar apoi vom purta discuţiile prevăzute cu preşedintele Zelenski. Adresez un mesaj de unitate europeană poporului ucrainean, de susţinere, atât în prezent, cât şi în viitor, săptămânile următoare vor fi săptămâni dificile", a declarat Emmanuel Macron, potrivit postului BFMTV.

La rândul său, cancelarul german, Olaf Scholz, a evidenţiat importanţa continuării oferii de asistenţă Ucrainei, în conflictul cu Rusia. "Este important, în contextul în care ajung la Kiev liderii a trei ţări mari, care sunt fondatoare ale comunităţii economice europene, să arătăm susţinere pentru cetăţenii Ucrainei în aceast situaţie cu totul specială", a afirmat Olaf Scholz, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Nu vrem să arătăm doar solidaritate, ci şi să ne asigurăm că ajutorul pe care îl organizăm, financiar, umanitar, dar şi în materie de armament, să poată continua. Vom continua susţinerea cât va fi necesar pentru lupta de independenţă a Ucrainei", a subliniat Olaf Scholz.

"Lumea este de partea dumneavoastră", a declarat premierul Italiei, Mario Draghi, cu ocazia discuţiilor cu localnici, în Irpin, potrivit agenţiei ANSA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel