Data actualizării:
Data publicării:

Chirieac, avertisment după un nou împrumut făcut de Guvern: Alţii se vor teme pentru noi

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
Facebook Guvernul României
Facebook Guvernul României

Guvernul condus de Florin Cîţu a mai făcut un împrumut de 3,5 miliarde de euro de pe pieţele externe în prima ieşire de eurobonduri, finanțarea fiind cel mai mare împrumut obținut de pe piețele externe. Bogdan Chirieac trage un semnal de alarmă şi atrage atenţia şi asupra eşecului PNRR. 

„În anul 2021, necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 130,8 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 7,16% din PIB (aproximativ 80 mld. lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2021, în sumă de aproximativ 51 miliarde lei”, transmit reprezentanţii Finanţelor.

VEZI Guvernul Cîțu, împrumut de 3,5 miliarde de euro de pe piețele externe

"Cu cât eşti mai împrumutat, cu atât e mai bine. Dacă se poate să mai împrumute încă 120 de miliarde pe lângă cei deja împrumutaţi, e un mare pas înainte. Că din acel moment, alţii se vor teme pentru noi, nu ne vom mai teme noi că nu avem cu ce plăti datoria. E un calcul simplu, sunt şi bancuri pe tema asta", a spus ironic Bogdan Chirieac, la România TV.

Semnal de alarmă tras de Chirieac. PNRR, un nou eşec la Bruxelles. "Suntem chiar repetentul clasei, cu Ghinea în frunte"

"E absurd, mai ales că nu s-au băgat banii în infrastructură, să fie clar. S-au băgat în pensii, salarii la stat, au fost şi problemele cu pandemia. Ajutorarea firmelor şi întreprinderilor în pandemie a fost pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Mai departe nu ai de unde, să ştiţi. Ori intri în încetare de plăţi, ori te împrumuţi. Atunci, mai bine te împrumuţi, că cine ştie, punem răul înainte, poate dl Ghinea reuşeşte cu planul de rezilienţă. Iar ni l-a dat înapoi de la Bruxelles, deci se pare că suntem chiar repetentul clasei, cu Ghinea în frunte. A doua oară ne-au dat cu planul în cap.

Sunt o grămadă de bani pe care vor să ni-i dea şi nu sunt în stare să îi ia. Până vin banii ăia, e uşor să te împrumuţi de pe piaţă, cât o mai fi. Că după ce treci de 50 la sută datorie din PIB, te împrumută lumea cu nişte dobânzi de ţi se face rău", a mai spus analistul politic.

Salariile la stat, creştere de 2,5 ori în 10 ani. Încercarea lui Cîţu şi Turcan, respinsă de ministere

"Florin Cîţu a încercat ceva, alături de Raluca Turcan. Să oprească sporurile la stat la 20 la sută şi ministerele au spus că nu e bine. Nici doamna Moldovan, de la Sănătate, nu a spus nici da, nici ba, nici ăia de la Justiţiei nu au spus nici da, nici ba. Ăia de la Interne au fost mai cinstiţi, s-au opus de-a dreptul. Nimeni nu se mai gândeşte de unde se plătesc banii ăştia.

În 2009, salariile la stat erau 7,6 miliarde de euro, anul trecut au fost de peste 17 milioane. Au crescut de 2,5 ori. Nu mai contează cine, cum le-a crescut. Contează din ce plăteşti banii ăştia. Dacă e cineva raţional să se întrebe din ce se dau banii ăştia. Plus pensii, plus pensii speciale. De unde? Că nu producem...", a concluzionat Bogdan Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
pixel