Chirieac avertizează: R. Moldova, sub atac hibrid rusesc. Dacă Moldova „cade” ne trezim cu o enclavă rusă la granițele României
Autor: DCNews Team | Publicat pe: 05 noi 2022, 09:51
WhatsApp
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook via DefenseRomania.ro
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook via DefenseRomania.ro
Republica Moldova se confruntă cu o problemă majoră, fiind sub un atac hibrid rusesc. Iar o eventuală schimbare de putere în Moldova ar fi o lovitură grea pentru România, și implicit UE și NATO.

Analistul politic Bogdan Chirieac, în cadrul emisiunii „Deferiți mass-media”, a atras atenția asupra pericolului major și crizei profunde cu care se confruntă Republica Moldova.

Acesta a explicat de ce ajutorul financiar pe care România și Occidentul trebuie să-l acorde Basarabiei e unul esențial, iar vizita Maiei Sandu la București, din această săptămână, s-a axat pe solicitarea de ajutor.

„Tot Occidentul e în primul rând ocupat cu Ucraina. Nimeni nu are suficient timp și atenție să se uite la Republica Moldova. Republica Moldova e sub atac hibrid rusesc, pe fondul problemelor reale cu care se confruntă această țară, cea mai săracă din Europa. Înțeleg că sunt 2 milioane în Republica Moldova și 800.000 de etnici ruși. Cetățenii moldoveni de etnie română, sunt la fel ca și cetățenii noștri, la muncă în Europa. Au cetățenie română, sunt recunoscuți de UE ca cetățeni români”, arată Chirieac.

În aceste condiții Rusia nu are nevoie de un conflict armat în Moldova, stat sărac și vulnerabil, putând folosi alte pârghii pentru a prelua controlul asupra Chișinăului, lucru care ar reprezenta un pericol major pentru România, NATO și UE.

„Sigur că pentru Rusia e floare la ureche, nu să tragă cu tunul, că nu au de ce să o facă, dar cu puține fonduri pentru că sărăcia e maximă în Moldova, să dea jos guvernul Maia Sandu. Au probleme mari, nu mai au de unde să ia curent, după ce rușii au bombardat stațiile de transformare din Ucraina, nu au de unde să ia gaz fiindcă conducta e blocată. (...) Pe acest fond a venit Maia Sandu să ceară României să vândă energie. SUA au prins apelul în mod corect și vor sprijini financiar Guvernul Maiei Sandu.

Problema Occidentului acum e că dacă nu ajută Republica Moldova ne vom trezi cu o enclavă rusească între Ucraina și România.

E ultimul lucru pe care îl dorim să se întâmple, în graniță cu România deci cu NATO și UE și cu foarte mulți cetățeni cu pașapoarte duble care se pot infiltra. Tot ce trebuie acum pentru Moldova e puțin sprijin financiar. Nu 1 miliard și jumătate de euro pe lună, cât primește Ucraina de la UE, dar niște bănuți. De exemplu anul trecut România a avut un PIB de 243 de miliarde de dolari, iar Republica Moldova doar 7 miliarde. E tulburătoare cifra”, a conchis Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?