Chirieac a comentat declarațiile lui Trump care a spus că ar încuraja Rusia să atace orice aliat NATO care nu investește 2% în Apărare
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat declarațiile lui Donald Trump, care a spus că 'ar încuraja Rusia să atace orice aliat NATO care nu investește 2% în Apărare.'

'Îl cunoaștem pe președintele Donald Trump. El este președintele care în 24 de ore încheie războiul în Ucraina. Știm că este foarte spumos, uneori sforăitor în declarațiile pe care le face. Știm toate aceste lucruri, însă adevărul este că securitatea costă. Și dacă s-a stabilit ca orice stat membru al NATO să aloce cel puțin 2% din PIB-ul său pentru Apărare trebuie să faci acest lucru. Apropo, România are 2,5% alocat din PIB pentru Apărare.', a spus Chirieac.

'Însă doar 7 state din NATO din 30 fac acest efort. Bun, că a mai adăugat Trump, în stilul său, că o să vorbesc cu Rusia să facă ce vor ei cu țara respectivă dacă nu alocă 2% din PIB, este doar un derapaj. Dar, mă rog, nu despre asta este vorba, ci de faptul că Trump, și când era președinte, a cerut ca orice stat membru al NATO să cheltuie 2% pentru Apărare.', a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

Citește și - Donald Trump spune că ar încuraja Rusia să atace orice aliat NATO care nu investește 2% în Apărare

 

Țările care nu achită 2% din PIB pentru NATO nu ar trebui să beneficieze de apărare, chiar dacă regulile Alianței presupun acest lucru - spune Trump.

În căutarea unei noi nominalizări a Partidului Republican pentru Casa Albă în 2024, Donald Trump a declarat că ar "încuraja" Rusia să atace orice aliat NATO al SUA pe care îl consideră că nu și-a îndeplinit obligațiile financiare.

Casa Albă a catalogat aceste declarații drept "șocante și dezechilibrate". Trump a făcut această afirmație sâmbătă în cadrul unui miting de campanie în Conway, Carolina de Sud, înainte de alegerile primare republicane din statul respectiv, programate pentru 24 februarie.

Fostul președinte și-a exprimat rezervele cu privire la ajutorul acordat Ucrainei în apărarea împotriva invaziei lansate de Rusia în februarie 2022 și la existența NATO, alianța formată din 31 de țări pe care SUA s-a angajat să o apere când este necesar.

Trump a pretins că, în cadrul unei întâlniri NATO nespecificate, i-a spus unui alt șef de stat că sub conducerea sa SUA nu ar apăra nicio țară care este "în întârziere", notează TheGuardian. "Unul dintre președinții unei țări mari s-a ridicat și a spus: 'Ei bine, domnule, dacă nu plătim și suntem atacați de Rusia, ne veți proteja?'", a declarat Trump, adăugând: "Am spus, 'Nu ați plătit, sunteți în întârziere?'"

"Nu, nu v-aș proteja. Ba chiar i-aș încuraja să facă orice doresc. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă achitați facturile."

Andrew Bates, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, întrebat despre comentariile lui Trump, a declarat că "încurajarea invaziilor împotriva celor mai apropiați aliați de regimuri criminale este șocantă și dezechilibrată - și pune în pericol securitatea națională americană, stabilitatea globală și economia noastră internă." Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel