Chipul suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Chipul suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia - Foto Pexels
Chipul suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia - Foto Pexels
Efigia suveranilor britanici va dispărea de pe bancnotele din Australia, unde portretul Elisabetei a II-a va fi înlocuit pe noile bancnote de cinci dolari cu un design care onorează cultura indigenă, şi nu cu efigia lui Charles al III-lea, a anunţat joi, 2 februarie, banca centrala a ţării. 

La ora actuală, bancnota de cinci dolari este singura din Australia care prezintă efigia unui monarh britanic.

Rezerva Bank of Australia a declarat că indigenii vor fi consultaţi cu privire la un nou design care "onorează cultura şi istoria primilor australieni". Conceperea şi tipărirea noii bancnote va dura "câţiva ani", a spus ea. Bancnotele care poartă efigia regretatei Regine deja aflate în circulaţie vor continua să aibă cursul legal.

Moartea reginei Elisabeta pe 8 septembrie a fost marcată printr-o zi de doliu naţional în Australia, ţară membră a Commonwealth-ului al cărei şef oficial de stat este regele Charles al III-lea, reprezentat de un guvernator general. Dar unele grupuri indigene au denunţat consecinţele distructive ale colonizării britanice, cerând abolirea monarhiei.

Banca centrală a declarat că decizia sa este susţinută de guvernul laburist de centru-stânga al prim-ministrului Anthony Albanese, care favorizează o posibilă trecere către o republică australiană. Dispariţia efigiei suveranilor a fost salutată de Mişcarea Republicană Australiană (ARM), care a subliniat că popoarele indigene au precedat colonizarea britanică cu 65.000 de ani.

"Australia crede în meritocraţie şi ideea că cineva poate figura pe moneda noastră din cauza dreptului său de sânge este ireconciliabilă, la fel ca ideea că poate fi şeful nostru de stat prin drept de naştere", a declarat Craig Foster, preşedintele ARM.

"A crede că un rege neales ar trebui să fie pe monedele noastre în locul şefilor şi bătrânilor primelor naţiuni şi al australienilor de seamă nu mai este justificat în ceasul adevărului, al reconcilierii şi, în cele din urmă, al păcii, al independenţei formale, culturale şi intelectuale", a adăugat el.

Suveranii britanici au apărut pe bancnotele australiene din 1923 şi, până în 1953, anul încoronării Elisabetei a II-a, au fost prezenţi pe toate denominaţiile. Chipul Reginei a împodobit bancnota de o liră şi apoi noua bancnotă de un dolar din 1966. Această primă bancnotă de un dolar conţinea, de asemenea, imagini cu picturi rupestre aborigene şi sculpturi şi modele inspirate de o pictură pe scoarţă a artistului indigen David Malangi Daymirringu, scrie Le Figaro.

Din 1992, australienii au putut să admire trăsăturile Reginei pe bancnota de polimer de 5 dolari. În urmă cu trei luni, guvernatorul băncii centrale, Philip Lowe, a indicat că a început discuţii cu guvernul pentru a afla dacă ar trebuie să renunţe la înlocuirea imaginii reginei cu un portret al regelui Charles al III-lea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel