Chinezi cu strămoși romani
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
imperiul roman
imperiul roman

Teste ADN efectuate pe locuitorii unui sat din vestul Chinei duc la concluzia că aceştia ar fi înrudiţi cu populaţii europene. Un universitar britanic considera în anii 1950 că acest sat ar fi fost fondat în anul 36 î.e.n. de legionari romani.

[caption id="attachment_23852" align="alignleft" width="300" caption="Imperiul Roman"][/caption]

Ochi verzi și păr blond, caracteristici occidentale neaşteptate, prezente la locuitorii unui sat din vestul Chinei. Analizele genetice efectuate au arătat că aproape două treimi din locuitorii din Liqian au o îndepărtată origine caucaziană (termen anglo-saxon care desemneaază rasa albă). Studiile vin în sprijinul teoriei lansate în anii 1950 de Homer Dubs, profesor de istorie la Oxford, care făcea legătura - hazardată, potrivit unora dintre colegii săi - între două episoade istorice: pe de-o parte, presupusa dispariţie a 145 de legionari romani în zona actualului Iran în anul 53 î.e.n., după înfrângerea lui Crassus de către parţi. Pe de altă parte, crearea satului Liqian în anul 36 î.e.n. de către soldaţii armatei hunilor, capturaţi de duşmanii lor, chinezii din dinastia Han.

Profesorul Dubs consideră că soldaţii romani s-au îndreptat spre est şi s-au înrolat ca mercenari la huni, ajungând în China, mai întâi prizonieri şi apoi fondatori ai localităţii Liqian. Însă profesorul universitar chinez Yang Gongle este de părere că satul ar fi fost fondat în anul 104 î.e.n., cu mult înainte de presupusa venire a romanilor, iar antropologul Maurizio Bettini spune că nicio probă materială - monedă sau armă romană, de exemplu - nu sprijină teza lui Dubs.

Fortificații asemănătoare structurilor de apărare romane

Înainte de vizita lui Marco Polo în China, în secolul al XIII-lea, singurul contact cu Imperiul Chinez despre care se ştia fuses estabilit de o delegaţie de diplomaţi romani în anul 166 d.Chr. În anii 1990, arheologii chinezi au fost surprinşi să descopere, la Liqian, un sat izolat din regiunea Yongchang străbătută de Drumul Mătăsii, ruinele unei fortificaţii antice similare cu structurile de apărare romane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel