Data publicării:

China vrea să construiască adăposturi în peșterile de pe Lună

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Chinezii vor să transforme craterele de pe lună în baze de refugiu pentru astronauți, în caz de pericol.

Peșterile au fost dintotdeauna aliați de nădejde pentru strămoșii noștri care și-au găsit refugiu acolo în fața pericolelor. Recent, s-a lansat teoria cum că peșterile selenare ne-ar putea adăposti în caz de catastrofă sau explozii solare fatale așa cum peșterile ne-au adăpostit strămoșii pe Pământ. Pe Lună, astronauții vor trebui să se confrunte cu radiațiile cosmice și solare, meteoriți, schimbări de temperatură drastice și chiar ejecții de impact, scrie Science Alert. Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) a descoperit sute de structuri selenare în care tavanul unui tub de lavă s-a prăbușit, creând o deschidere naturală în acesta.

Există pe Lună aceste tuburi de lavă cu un diametru de câteva sute de metri. Aceste tuburi de lavă, denumite și piroducte, au luat naștere în momentul în care lava curgea pe suprafața Lunii și începea să se răcească. Straturile superioare ale lavaei formau o crustă solidificată, în timp ce lava topită continua să curgă sub aceasta, creând, în cele din urmă, tuburi goale. Fenomene similare se găsesc și pe Pământ. Conceptul vizează edificarea bazelor în peșterile lunare, beneficiind de protecția suplimentară furnizată de tavanul gros de stâncă.

China explorează această idee în prezent, la fel cum au făcut și alții în trecut. Peșterile selenare formate din lavă pot reprezenta o resursă extrem de valoroasă și pot oferi un adăpost sigur.

Cercetătorii nu au o certitudine cu privire la momentul încheierii vulcanismului pe Lună. Există posibilitatea ca acesta să fi avut loc acum aproximativ un miliard de ani, cu toate că unele dovezi sugerează prezența unui vulcanism la scară redusă în ultimii 50 de milioane de ani. În ambele scenarii, tuburile de lavă se prezintă ca structuri vechi și nedisturbate.

Cui ar folosi

Satelitul natural al Pământului este un mediu caracterizat de temperaturi extreme. O parte a Lunii este expusă direct la lumina Soarelui pentru jumătate din timp, determinând temperaturile la suprafață să atingă chiar și 127 de grade Celsius. În schimb, partea care se află în întuneric poate scădea până la -173 °C.

Această fluctuație intensă a temperaturii reprezintă o provocare pentru activitățile desfășurate pe suprafața Lunii. Tuburile de lavă oferă un mediu natural cu temperatură constantă, o condiție rar întâlnită în altă parte pe Lună.

Radiațiile constituie, de asemenea, un pericol pe suprafața Lunii, fiind de aproximativ 150 de ori mai intense decât pe Pământ. Această expunere poate fi mortală, dar în peșterile selenare, astronauții ar fi protejați de câțiva metri de stâncă. Așadar, această barieră masivă asigură o protecție adecvată împotriva radiațiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel