China vrea boicotarea decernării Premiului Nobel pentru Pace
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Ambasadorul UE în Norvegia şi diplomaţi cu rang înalt din mai multe ţări membre ale Uniunii Europene intenţionează să participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, în pofida presiunilor exercitate de China, relatează EUObserver, în ediţia de sâmbătă.

premiul-nobel

Biroul şefului diplomaţiei europene a precizat vineri că reprezentantul diplomatic al UE la Oslo, Janos Herman, va participa la dineul de gală organizat în data de 10 decembrie în onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Conform Mediafax, Herman a primit o scrisoare din partea omologului său chinez acreditat la Oslo, care i-a solicitat să boicoteze ceremonia, iar scrisori similare au fost transmise şi ambasadelor la Oslo ale majorităţii statelor membre UE.

"Desigur, fiecare stat în parte decide dacă va participa la eveniment. Dacă un stat membru sau un număr de state membre cer Înaltului reprezentant să adopte o poziţie comună, acesta va discuta subiectul. Dar nu avem astfel de solicitări pentru moment", a precizat purtătorul de cuvânt al lui Catherine Ashton.

Ambasadorii Danemarcei, Finlandei, Olandei şi Marii Britanii, precum şi adjunctul şefului misiunii germane în Norvegia au confirmat deja că vor participa la eveniment. Franţa nu şi-a anunţat încă decizia, precizând numai că va stabili dacă participă la dineu înainte de 10 decembrie. Comitetul Nobel norvegian le-a cerut participanţilor să îşi confirme prezenţa până în data de 15 noiembrie.

Solicitarea Chinei a provocat iritare la Bruxelles. "Nu China este cea care să le dicteze statelor membre ce trebuie să facă. Este o tactică tipică de intimidare chineză", a declarat o sursă diplomatică europeană.

Liu ispăşeşte o condamnare la 11 ani de închisoare şi nu va putea fi prezent la Oslo la ceremonia de decernare a premiului.

Citeşte şi:

Soţia lui Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010, de negăsit de vineri seară

Nou val de arestări printre disidenţii chinezi, după atribuirea premiului Nobel pentru Pace pe 2010

Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru pace pe 2010

Mario Vargas Llosa a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2010

Premiul Nobel pentru chimie se duce la doi japonezi şi un american

Andre Geim şi Konstantin Novoselov – laureaţi ai premiului Nobel pentru fizică pe 2010

Robert Edwards, laureatul premiului Nobel pentru medicină pe 2010

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel