”Singurul lucru pe care China îl dorește este pacea în Ucraina”. Convorbire Beijing - Kiev
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels David Peterson
Foto Ilustrativ/Pexels David Peterson
După o convorbire între diplomați de vârf din Beijing și Kiev, agenția oficială de presă chineză Xinhua a transmis: China dorește sincer pacea în Ucraina. 

După ceea ce a fost doar a doua conversație mediatizată de la începutul ostilităților între ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, și ministrul chinez de externe, Wang Yi, Kuleba a spus că este ”recunoscător omologului chinez pentru solidaritatea cu victimele civile”.

”Amândoi împărtășim convingerea că încheierea războiului împotriva Ucrainei servește intereselor comune ale păcii, securității alimentare globale și comerțului internațional”, a scris Kuleba pe Twitter după apelul său telefonic cu Wang, care a mulțumit pentru ajutorul oferit de Kiev în evacuarea cetățenilor chinezi, potrivit Politico.

Wang i-a spus lui Kuleba să susțină discuțiile de pace cu Rusia până când vor fi obținute încetarea focului și ”pacea ulterioară”. 

Wang a spus că acest conflict se va termina în cele din urmă, iar ”ceea ce este important este să ne gândim la trecut și să păstrăm securitatea durabilă în Europa”, a spus Xinhua.

De asemenea Wang a mai declarat  că ”Ucraina este capabilă să facă alegeri care sunt în interesul fundamental al poporului țării”, se arată în notele Xinhua cu privire la observațiile oficialilor chinezi.

Când cei doi miniștri de externe au vorbit ultima dată pe 1 martie - conversație care a fost inițiată și de partea ucraineană – Kuleba a cerut Beijingului să-și valorifice relația strânsă cu Moscova și a ieșit cu concluzia optimistă: ”China este pregătită să depună eforturi pentru a pune capăt război prin diplomație”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel